Młoda kapusta duszona w całości

neta1976

Member
Paź 27, 2007
178
0
16
Nie wiem czy dokładnie przejrzałam ale chyba nic takiego nie ma na forum. To kapusta którą wszyscy się zachwycają a jednocześnie elgancki dodatek do mięsa. W sobotę akurat będę ją robić na niedzielny obiadek więc wrzucę fotki obrazujące po kolei proces tworzenia tego danka.

Młoda kapusta w całości

potrzebujemy:
- 2 główki kapusty
- w miarę szeroki garnek
- koperek
- kawałek kiełbasy
- ocet
- cukier
- smalec
- sól
- pieprz

Kapustę oczyszczamy i każdą kroimy na 4 części tak, żeby miała kawałek głąba który ją utrzyma po ugotowaniu w całości. Do garnka wlewany wodę (tak na oko 4-5 cm wysokości garnka) dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę smalcu i 2 łyżki octu. Układamy ciasno ćwiartki kapusty wciskając je pionowo do garnka. całość solimy i pieprzymy. Posypujemy pokrojoną w kosteczkę kiełbaską i koperkiem. Przykrywamy i dusimy do miękkości.

Ja mam garnek taki że miesci mi się 6 ćwiartek więc z pozostałych dwóch robię surówkę:

Surówka z kapusty

- poł młodej kapusty
- marchew
- jabłko
- cebula
sos:
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- łyżka wody
- sól

Kapustę poszatkować, zetrzeć marchew i jabłko, cebulkę posiekać. Składniki sosu wymieszać aż cukier się rozpuści. Wymieszać z warzywami i odstawić na 30 min.
 

neta1976

Member
Paź 27, 2007
178
0
16
Zgodnie z zapowiedzią fotorelacja z gotowania kapustki.

1.jpg

Tak wygląda upchnięta w garnku:

2.jpg

Tak posypana dodatkami:

3.jpg

A tak po ugotowaniu:

4.jpg
 

Załączniki

  • 1.jpg
    1.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 1
  • 2.jpg
    2.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 1
  • 3.jpg
    3.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 1
  • 4.jpg
    4.jpg
    1,004 KB · Wyświetleń: 1

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
U mnie w domu taką kapstę gotuje sie w wersji wege
icon_wink.gif

Można polać bułką tarta ale ja wole tylko z koperkiem i solą
mniam.gif


Acha i do wody dodajemy tez pietruszke - kapucha ma lepszy smak
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Klio

Member
Paź 3, 2007
93
0
0
Robię niemal tak samo, ale z kapusty włoskiej, wersję wegetariańską. Włoska też jest pyszna, można podać z masłem i bułką albo jakimś sosem (pomidorowy, pieczarkowy, grzybowy).
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Marchewki jeszcze dajemy
icon_wink.gif

A dusi się dość szybko jak młoda jest.
Jakies 20-30 min. - nie pamiętam dokładnie
icon_frown.gif
 

neta1976

Member
Paź 27, 2007
178
0
16
Z włoskiej jeszcze nie robiłam, też muszę spróbować.

A dusi się tak jak napisała Ilona, nigdy nie patrzyłam na zegarek ale niedługo. Ja robię ją częściej niż normalną krojoną młodą kapustkę bo nie lubię szatkowania główek.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy