Młoda kapusta duszona z marchwką i koperkiem.

Wlodek1955

Member
Mar 24, 2014
114
0
0
tatter @ 22 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1518792Ze smutkiem przyznaje, ze mam podobne doswiadczenie, by tylko jedno. Z Polski jaki UK rodem, ze szklonych czasow glownie. Czasem rozumiem dzieci, ktore na wspomnienie slowa warzywa straca zupelnie chec do jedzenia. Na mysl przychodza ugotowane do bolu marchewki, brokuly, kalafiory...
Brakuje takim nie tylko wygladu i koloru, ale witamin, dla ktorych przeciez je jemy. Jaki jest sens zachwycania sie nowalijkami jak rzeczona mloda kapusta skoro cala jej dobroc pozostaje w plynie, ktory wylewamy/odlewamy, a to co pozostaje to nieapetyczne warzywne zwloki.
Czy ja w swoim opisie napisałem, że coś wylewam - odlewam ?
Kapusty nie nakrywam i duszę na wolnym ogniu aż będzie miękka i to wszystko.
Podając nastepny przepis nie będę podawał ani czasu ani zdjęć bo po co ...
Jeżeli uważasz że to danie na zdjęciu nie wygląda apetycznie zgłoś do usunięcia i tyle.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Włodek, nasze uwagi nie były skierowane personalnie w Twoją stronę, nie musisz się irytować.
Pisałyśmy o własnych upodobaniach i własnych doświadczeniach.
Jeśli ktoś lubi długo gotowane warzywa, jego sprawa.
Nawiasem mówiąc - jeśli wlewasz trzy szklanki wody, to musisz ją potem odlać, cała nie wyparuje, bo liście młodej kapusty też się głównie z wody składają.

Wlodek1955 @ 22 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1518854Podając nastepny przepis nie będę podawał ani czasu ani zdjęć bo po co ...
Jeśli nie jesteś go pewien, to zdecydowanie nie podawaj lub przed wpisaniem sprawdź z zegarkiem w ręku. Trafi na niedoświadczoną osobę i ugotuje papkę dla niemowląt zamiast apetycznej potrawy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Wlodek1955

Member
Mar 24, 2014
114
0
0

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Tatter podała nazwę: red mullet. Po polsku to jest barwena. Tatter sprawdziła i potwierdziła, że to ta ryba. Nie rozumiem, o co jeszcze chodzi.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Moja kapusta gotowa. Uzylam szalotki francuskie, zamiast cebulki wiosennej, ale dodalam do duszacej sie kapusty posiekany drobno szczypiorek.
Doprawilam rowniez sokiem z jednej malej cytryny (na dwie kapusty wiosenne Hispi i 6 malych marchewek) i lyzka masla. Kapusta gotowala sie dokladnie 7 minut.

Braised_Spring_Cabbage_Ingredients.jpg

Braised_Spring_Cabbage.jpg

Załączniki

• Braised_Spring_Cabbage_Ingredients.jpg
    Braised_Spring_Cabbage_Ingredients.jpg
    225.9 KB · Wyświetleń: 0
  • Braised_Spring_Cabbage.jpg
    Braised_Spring_Cabbage.jpg
    197 KB · Wyświetleń: 0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Niestety nie, Joanno. Te, ktore sadzilam jesienia beda gotowe za miesiac, zwykle mam je na talerzu pod koniec maja. Za to mam w brod brokulow zielonych i fioletowych.

Koperek moj, tegoroczny i szalotki z zeszlego roku oczywiscie.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Napadłabym na ten Twój ogród...
fiesgrins.gif

Mój koperek dopiero zaczął wyłazić z ziemi.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy