- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Jedna z wariacji na temat młodej kapusty, na podstawie pomysłu mojej rodzicielki.
1 duża główka młodej kapusty
2 duże cebuli dymki (cebulki + szczypior)
4 twarde pomidory
1 litr wody
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka oliwy
sól, papryka ostra, biały pieprz
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Do gotującej się wody wkładamy pokrojoną niezbyt drobno kapustę i gotujemy pod przykryciem aż zmięknie. Cebulki z dymki kroimy w półplasterki, szklimy na 1 łyżeczce oliwy. Szczypior kroimy. Do podduszonej kapusty dodajemy zeszklone cebulki oraz pokrojony szczypior. Pomidory obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do kapusty wraz z kminkiem. Doprawiamy solą, pieprzem białym i ostrą papryką. Podduszamy odkryte 10-15 minut do odparowania pozostałej wody, próbujemy i ewentualnie dodatkowo doprawiamy.
1 duża główka młodej kapusty
2 duże cebuli dymki (cebulki + szczypior)
4 twarde pomidory
1 litr wody
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka oliwy
sól, papryka ostra, biały pieprz
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Do gotującej się wody wkładamy pokrojoną niezbyt drobno kapustę i gotujemy pod przykryciem aż zmięknie. Cebulki z dymki kroimy w półplasterki, szklimy na 1 łyżeczce oliwy. Szczypior kroimy. Do podduszonej kapusty dodajemy zeszklone cebulki oraz pokrojony szczypior. Pomidory obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do kapusty wraz z kminkiem. Doprawiamy solą, pieprzem białym i ostrą papryką. Podduszamy odkryte 10-15 minut do odparowania pozostałej wody, próbujemy i ewentualnie dodatkowo doprawiamy.
