Młoda kapusta duszona z pomidorami i dymką

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Jedna z wariacji na temat młodej kapusty, na podstawie pomysłu mojej rodzicielki.

1 duża główka młodej kapusty
2 duże cebuli dymki (cebulki + szczypior)
4 twarde pomidory
1 litr wody
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka oliwy
sól, papryka ostra, biały pieprz

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Do gotującej się wody wkładamy pokrojoną niezbyt drobno kapustę i gotujemy pod przykryciem aż zmięknie. Cebulki z dymki kroimy w półplasterki, szklimy na 1 łyżeczce oliwy. Szczypior kroimy. Do podduszonej kapusty dodajemy zeszklone cebulki oraz pokrojony szczypior. Pomidory obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do kapusty wraz z kminkiem. Doprawiamy solą, pieprzem białym i ostrą papryką. Podduszamy odkryte 10-15 minut do odparowania pozostałej wody, próbujemy i ewentualnie dodatkowo doprawiamy.

IMG_6312b.jpg

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,661
3
38
Właśnie gotowałam młodą kapustkę, kiedy natknęłam się na Twój przepis i bardzo mi się spodobał, więc czym prędzej pognałam do gara i dorzuciłam kminek i ostrą paprykę. Dymkę też dalam, ale tylko jedną, bo więcej nie miałam. Czy ta dymka i kminek zmieniają jakoś smak kapusty?

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Dorotka.p @ 15 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1303655Właśnie gotowałam młodą kapustkę, kiedy natknęłam się na Twój przepis i bardzo mi się spodobał, więc czym prędzej pognałam do gara i dorzuciłam kminek i ostrą paprykę. Dymkę też dalam, ale tylko jedną, bo więcej nie miałam. Czy ta dymka i kminek zmieniają jakoś smak kapusty?
Dymka to raczej niewiele smak zmienia. Kminek zmienia o tyle, że w kapuście jest wyczuwalny po prostu.

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,661
3
38
Zrobiłam, spróbowałam i rzec mogę, że dobra. Nawet bardzo. A kminek wyraźnie wyczuwalny, ale ja lubię kminek, więc jestem zadowolona. Za to papryka dość mocno wyostrzyła smak, więc z całą pewnością ta kapusta nie jest mdła. Dziękuję za przepis.

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy