Przepis ten bardzo przypomina mi danie z jednej z przedwojennych książek kucharskich, gdzie podawano ziemniaki gotowane bez wody. Tyle że tam używano masła i robiono ziemniaki bez czosnku. Ten przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia".
Składniki
1 kg drobnych młodych ziemniaków
1główka młodego czosnku
2 gałązki rozmarynu
1 liść laurowy
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
Umyte dokładnie szczoteczką ziemniaki wrzucamy na rozgrzaną oliwę i rumienimy. Dodajemy nieobrane ząbki czosnku, liść laurowy, rozmaryn i zmniejszamy ogień (nie dolewamy wody). Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 40 minut. W połowie duszenia przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy do udek kurczaka z pomidorami i oliwkami. Jadłam je w te upały ze zsiadłym mlekiem i też były pyszne.
Składniki
1 kg drobnych młodych ziemniaków
1główka młodego czosnku
2 gałązki rozmarynu
1 liść laurowy
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
Umyte dokładnie szczoteczką ziemniaki wrzucamy na rozgrzaną oliwę i rumienimy. Dodajemy nieobrane ząbki czosnku, liść laurowy, rozmaryn i zmniejszamy ogień (nie dolewamy wody). Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 40 minut. W połowie duszenia przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy do udek kurczaka z pomidorami i oliwkami. Jadłam je w te upały ze zsiadłym mlekiem i też były pyszne.