Mocno wytrawne ciasto (lub krem) czekoladowe

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Nie sądziłam, że kiedykolwiek w życiu zrobię ciasto czekoladowe i to tak mocno czekoladowe! bo nienawidzę takich rzeczy, ale "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma" jak już zresztą napisałam w wątku obiadowym. Tak więc zrobiłam ciasto wg Michela Montignac'a, przepis pochodzi z książki "Schudnij z Montignakiem":

babeczka_czekoladowa_030.jpg

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
300 g czekolady ( 70% kakao)
ew. 25 ml rumu ( ja nie dawałam, ale na pewno lepsze byłoby z rumem)
1 pomarańcza
6 dużych, świeżych jaj
sól morska ( ja dałam zwykłą)

Kawę rozpuścić w 100 ml gorącej wody (myślę, że można zamiast wody wykorzystać sok z pomarańczy, którą mamy w składnikach, a potrzebujemy potem tylko skórkę). Rozdrobnioną czekoladę wraz z kawą rozpuścić w kąpieli wodnej ( ja w mikrofalówce to robiłam). Dodać rum, jeśli się chce ( ja chciałam ale nie mogłam
icon_wink.gif
. Dobrze wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
Pomarańczę starannie wyszorować, osuszyć i zetrzeć skórkę na drobnej tarce. 1/2 skórki dodać do masy czekoladowej, wymieszać. ( w tym momencie zaczęło mnie skręcać, taki był zapach! )

Piekarnik nagrzać do 250 st.

Jajka rozbić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka dodać do masy czekoladowej i dobrze wymieszać (ja to robiłam mikserem, aż wyszło puszyste) Delikatnie wmieszać pianę z białek.
Mus włożyć do foremki ( nie jestem w stanie podać rozmiaru, niestety) lub do mniejszych foremek ( ja właśnie wybrałam tę opcję i zrobiłam w kokilkach-robiłam z 1/2 porcji, wyszło mi 5 sztuk: 4 pieczone -nakładałam po 3 łyżki do jednego naczynka + jedną zostawiłam bez pieczenia, żeby spróbować jakie będzie jako krem czekoladowy na zimno)
Przybrać resztą skórki pomarańczowej ( ja dałam całą do środka, bo zapomniałam odłożyć)
Piec ok 8-10 minut w 250 st. ( ja w kąpieli wodnej piekłam ok 15 minut, w temp. 220 st) Podawać wystudzone ( ja jadłam również na gorąco
icon_wink.gif
)

Zamiast piec można mus czekoladowy schłodzić w lodówce, ale to dla odważnych, którzy nie boją się surowych jajek ( ja oczywiście się nie bałam i powiem z ręką na sercu, że wolałam takie bez pieczenia, a moja córka zajadała się pieczonymi)

babeczka_czekoladowa_033.jpg

Załączniki

• babeczka_czekoladowa_030.jpg
    babeczka_czekoladowa_030.jpg
    44.5 KB · Wyświetleń: 1
  • babeczka_czekoladowa_033.jpg
    babeczka_czekoladowa_033.jpg
    44.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
W Niebie, widząc Twoje zdjęcie , napaliłam się na nie (ciasto nie zdjęcie) niczym komornik na starą szafę. Ale teraz wyczytałam przepis i stwierdzam, że to chyba nie są moje smaki. Ciasta z dodatkiem kakao - tak, z dodatkiem czekolady - nie wchodzą we mnie. No nic na to nie poradzę. A tak cudnie wygląda, że mało mi język nie ucieknie

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ja to już taka dziwna jestem. Nie lubię ani cukierków ani czekolady czy czekoladek (wyjątek - śliwki w czekoladzie, ale w 2 razy do roku). Mogą dla mnie nie istniec, poza małym wyjątkiem. Polewa na ciasto musi byc z gorzkiej czekolady a nie z kakao. Próbowałam brownies (same i z dodatkami). Nic z tego. Dwa gryzy i szlaban na dalsze jedzenie. Nie wchodzi i już.
Ale ta propozycja Beaty , z dodatkiem pomarańczy, jest bardzo kusząca. Jeszcze sobie przemyślę i może wypróbuję z małej porcji

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,088
2,478
113
Czekolada - tak!
pomarańcza - tak!
rum - tak,tak, tak!

Chyba się skuszę!

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja musiałam przełamać ten mocno czekoladowy smak bitą śmietaną ( 30% z odrobiną fruktozy) albo zakąszać truskawkami, inaczej nie dało rady ( oczywiście moja Joanka spałaszowała bez niczego
icon_rolleyes.gif
)
Natomiast ten krem, którego nie piekłam a tylko kilka godzin chłodziłam ( ponad 5h) wchodził mi dość dobrze bez żadnych dodatków
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy