Mohnzelten

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
W Kuchnia.tv jest taki program pt. "Kuchnia jak życie" przedstawiający codzienne życie zwykłych rodzin w róznych krajach. Jeden z odcinków poświęcony był Austrii, a konkretnie regionowi Waldviertel w Austrii północnej, słynącemu z upraw maku. Pokazano w nim m. in. makowe "bułeczki", które mnie bardzo zaciekawiły. Przepis z dokładną instrukcją zdjęciową znalazłam tu: http://www.sagen.at/forum/showpost.php?p=1...mp;postcount=10

Składniki na 16 porcji:

Na nadzienie:

- 5 dkg stopionego masła
- 50 ml śmietanki słodkiej
- 20 dkg zmielonego na sucho maku
- 15 dkg cukru
- 1-2 łyżki miodu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- trochę świeżo startej skórki cytrynowej
- rum lub aromat rumowy
- garść rodzynek moczonych w rumie

Na ciasto:

- 50 dkg mącznych ziemniaków (np. Bryza, Orlik, Irga)
- 50 dkg mąki
- 25 dkg masła
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 bardzo płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka sody

Składniki nadzienia połączyć ze sobą dokładnie, podzielić na 16 części, uformowac kulki i wstawić do lodówki do schłodzenia
Ziemniaki obrac i ugotować do miękkości. Gorące przetrzeć lub przecisnąć praską i od razu wymieszać z resztą składników zagniatając gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 16 części, z każdego kawałka formować placuszek, który nadziewać porcją nadzienia. Dokładnie sklejać brzegi formując kulkę (podobnie jak knedle), a następnie kulkę spłaszczyć kładąc na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia.
Piec w 200*C (180*C z termoobiegiem) aż się zrumienią.

ACrhstmxZlpWMkGS7X.jpg


Moje uwagi

- ciastka wyszły bardzo smaczne, najlepsze IMO są takie jeszcze ciepławe
- ilość cukru jest wystarczająca, nie potrzebują żadnego lukru czy też cukru pudru na wierzchu
- samo ciasto jest bardzo łatwe w obróbce i z powodzeniem można je wykorzystać do wypieków wytrawnych stosując taką samą metodę formowania.
- moje zdjęcie niestety słabe bo komórkowe

PS. Nie wiem czy dobrze przetłumaczyłam nazwę, namioty trochę dziwnie brzmią mimo wszystko
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,064
5,098
113
Ciasto ciekawe i np. do pasztecików na jakieś extra okazje idealne.
Ja tam kalorii sobie nie liczę, ale tu z ciekawości spróbowałam. Wyszło mi circa about 6000 kcal, a na jedno ciastko przypada minimum 375 kcal. Sporo.
icon_mrgreen.gif



halka @ 17 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=933745Dziuniu czy na te ciasteczka potrzeba w całości aż 75 dkg masła?
Też mnie to zastanowiło, stąd to liczenie kalorii.
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,090
6,596
113
W oryginale jest tylko 5 dag masła do nadzienia, więc ciasteczka nie są aż tak kaloryczne.
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,064
5,098
113
Ja masła widzę w cieście 25 dkg i w masie 50 dkg.
gruebel_2.gif

Pomyłka?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Pomyłka jak nic
icon_redface.gif
Jasne że tylko 5 dkg, a nie 50 dkg, juz poprawiłam
fiesgrins.gif
Czyli razem 30 dkg w całości, w sumie to chyba zmniejszenie tych 25 w cieście do 20 czy nawet 15 dkg nie zrobiłoby większej róznicy jakby ktos chciał mniej tłuszczu dodać.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,064
5,098
113
Cieszę się, że to była tylko pomyłka.
icon_mrgreen.gif
 

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
oglądałam ten program w niedzielę i bardzo mnie zaciekawiły te Mohnzelten. Postanowiłam dziś poszukać tego przepisu w necie, i proszę..... trafiłam na cincin'a
rofl.gif
Szkoda, że tydzień makowy minął, ale co się odwlecze to nie uciecze
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy