- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
W Kuchnia.tv jest taki program pt. "Kuchnia jak życie" przedstawiający codzienne życie zwykłych rodzin w róznych krajach. Jeden z odcinków poświęcony był Austrii, a konkretnie regionowi Waldviertel w Austrii północnej, słynącemu z upraw maku. Pokazano w nim m. in. makowe "bułeczki", które mnie bardzo zaciekawiły. Przepis z dokładną instrukcją zdjęciową znalazłam tu: http://www.sagen.at/forum/showpost.php?p=1...mp;postcount=10
Składniki na 16 porcji:
Na nadzienie:
- 5 dkg stopionego masła
- 50 ml śmietanki słodkiej
- 20 dkg zmielonego na sucho maku
- 15 dkg cukru
- 1-2 łyżki miodu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- trochę świeżo startej skórki cytrynowej
- rum lub aromat rumowy
- garść rodzynek moczonych w rumie
Na ciasto:
- 50 dkg mącznych ziemniaków (np. Bryza, Orlik, Irga)
- 50 dkg mąki
- 25 dkg masła
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 bardzo płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka sody
Składniki nadzienia połączyć ze sobą dokładnie, podzielić na 16 części, uformowac kulki i wstawić do lodówki do schłodzenia
Ziemniaki obrac i ugotować do miękkości. Gorące przetrzeć lub przecisnąć praską i od razu wymieszać z resztą składników zagniatając gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 16 części, z każdego kawałka formować placuszek, który nadziewać porcją nadzienia. Dokładnie sklejać brzegi formując kulkę (podobnie jak knedle), a następnie kulkę spłaszczyć kładąc na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia.
Piec w 200*C (180*C z termoobiegiem) aż się zrumienią.
Moje uwagi
- ciastka wyszły bardzo smaczne, najlepsze IMO są takie jeszcze ciepławe
- ilość cukru jest wystarczająca, nie potrzebują żadnego lukru czy też cukru pudru na wierzchu
- samo ciasto jest bardzo łatwe w obróbce i z powodzeniem można je wykorzystać do wypieków wytrawnych stosując taką samą metodę formowania.
- moje zdjęcie niestety słabe bo komórkowe
PS. Nie wiem czy dobrze przetłumaczyłam nazwę, namioty trochę dziwnie brzmią mimo wszystko
Składniki na 16 porcji:
Na nadzienie:
- 5 dkg stopionego masła
- 50 ml śmietanki słodkiej
- 20 dkg zmielonego na sucho maku
- 15 dkg cukru
- 1-2 łyżki miodu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- trochę świeżo startej skórki cytrynowej
- rum lub aromat rumowy
- garść rodzynek moczonych w rumie
Na ciasto:
- 50 dkg mącznych ziemniaków (np. Bryza, Orlik, Irga)
- 50 dkg mąki
- 25 dkg masła
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 bardzo płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka sody
Składniki nadzienia połączyć ze sobą dokładnie, podzielić na 16 części, uformowac kulki i wstawić do lodówki do schłodzenia
Ziemniaki obrac i ugotować do miękkości. Gorące przetrzeć lub przecisnąć praską i od razu wymieszać z resztą składników zagniatając gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 16 części, z każdego kawałka formować placuszek, który nadziewać porcją nadzienia. Dokładnie sklejać brzegi formując kulkę (podobnie jak knedle), a następnie kulkę spłaszczyć kładąc na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia.
Piec w 200*C (180*C z termoobiegiem) aż się zrumienią.

Moje uwagi
- ciastka wyszły bardzo smaczne, najlepsze IMO są takie jeszcze ciepławe
- ilość cukru jest wystarczająca, nie potrzebują żadnego lukru czy też cukru pudru na wierzchu
- samo ciasto jest bardzo łatwe w obróbce i z powodzeniem można je wykorzystać do wypieków wytrawnych stosując taką samą metodę formowania.
- moje zdjęcie niestety słabe bo komórkowe
PS. Nie wiem czy dobrze przetłumaczyłam nazwę, namioty trochę dziwnie brzmią mimo wszystko

Ostatnią edycję dokonał moderator: