mój sprawdzony przepis na super chrupiące gofry*

Asjuma

Member
Sie 23, 2010
5
0
0
od niedawna mam własną gofrownicę
icon_smile.gif
sprawdzałam, testowałam wiele przepisów i doszłam po kilku próbach do mojego przepisu na gofry które są chrupiące i wychodzą w gofrownicy o mocy mniejszej niż 1000 wat
icon_smile.gif

składniki:

- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 2 1/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła
- cukier waniliowy
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka 2%
- mały kubek śmietany 36%
- cukier 2 łyżki (lub wg uznania)
- szczypta soli

wykonanie:
wszystkie składniki, poza białkami i 1 łyżką cukru, połączyć razem, powinna powstać gęsta śmietanowa masa. białka ubić z solą na sztywną pianę następnie dodać łyżkę cukru i dalej miksować aż stanie się gęsta i lśniąca. delikatnie wmieszać do masy podstawowej. wlewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piec złociste goferki ;)

smacznego:)

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Hmmm brzmi nawet niezle, mysmy dostali gofrownice od mioch rodzicow jako prezent na nowe mieszkanie
icon_smile.gif
przepis do niej zamieszczony nie jest zly ale to jeszcze nie to. Przepis na ciasto do gofrow z serkiem bialym jest swietny ale nie zawsze mam go pod reka
icon_smile.gif
bede musiala wyprobowac ten przepis a potem dam znac jak mi wyszlo
icon_smile.gif

Asjuma

Member
Sie 23, 2010
5
0
0
nie wiem, wszystko możliwe osobiście go nie spotkałam i nie czytałam
icon_smile.gif

było dla mnie logiczne, że skoro z wodą są bardziej gumowe i miękkie to czym bardziej tłuste tym bardziej chrupiące jeżeli zdublowałam to przepraszam pozdrawiam Asjuma

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Nie zdublowalas masz inne proporcje ... ciekawi mnie ta smiatana 36% to tez jest w skladnikacj ciasta czy trzeba ja ubic i jako dodatek do gofrow?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy