- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Ciasto puszyste
400 g mąki
30 g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek / oleju
2/3 szkl mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
bazylia, oregano, tymianek
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dodać oliwy i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez ok 10 min. Następnie odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę posmarować olejem. Smaruję na grubo i mam pewność że pizza się nie przyklei
Cienko rozwałkować na 5-6 mm i ponakłuwać widelcem. Ciasto rozwałkowane bez problemu da się przenieść na blachę. Nie trzeba podsypywać mąką - ciasto nie przykleja się do niczego
Sos
koncentrat pomidorowy
woda przegotowana zimna
zioła
W zależności ile chcemy sosu: kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, wymieszać z taką ilością wody, żeby sos nadal był gęsty (ja dodaje o 2-3 łyzeczki mniej wody niz koncentratu). Dodać zioła według uznania. Odstawić na ok 30 min.
Do pizzy dodaję to co mam pod ręką
pomidory, wędlina czy kurczak, ogórki, kukurydza, groszek....co tylko mi się zamarzy
Ciasto jest albo na 2 pizze okrągłe średniej wielkości albo ja robię całą blachę z piekarnika
Na cieście smarujemy sos, posypujemy serem żółtym startym (oczywiście można i na koniec go dać), dalej wszystko inne
Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach
Polecam
400 g mąki
30 g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek / oleju
2/3 szkl mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
bazylia, oregano, tymianek
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dodać oliwy i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez ok 10 min. Następnie odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę posmarować olejem. Smaruję na grubo i mam pewność że pizza się nie przyklei
Sos
koncentrat pomidorowy
woda przegotowana zimna
zioła
W zależności ile chcemy sosu: kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, wymieszać z taką ilością wody, żeby sos nadal był gęsty (ja dodaje o 2-3 łyzeczki mniej wody niz koncentratu). Dodać zioła według uznania. Odstawić na ok 30 min.
Do pizzy dodaję to co mam pod ręką
Ciasto jest albo na 2 pizze okrągłe średniej wielkości albo ja robię całą blachę z piekarnika
Na cieście smarujemy sos, posypujemy serem żółtym startym (oczywiście można i na koniec go dać), dalej wszystko inne
Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach
Polecam
Ostatnią edycję dokonał moderator: