- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Sałatka ta kojarzy mi się z wyjazdami w czasie studiów na praktyki do dawnego NRD, och, to były czasy... Na śniadania zamawiało się w zakładowej stołówce różne kanapki, moje ulubione były "mit salat"-zawsze 5 sztuk brałam
moje dzisiejsze śniadanie niestety z chlebem ( W NRD były zawsze z bułką i tak najbardziej lubię):
A sałatka prosta bardzo:
(Ilości składników wedle uznania)
Jajka na twardo ( dziś dałam 2)
rzodkiewka ( dałam dziś chyba 4 spore)
szczypiorek (ile kto lubi)
wędlina ( miałam 1 plater jakiejś polędwicy, grubości 0,5 cm)
majonez (1 łyżka?)
Wszystkie składniki pokroić w kostkę-(ja raczej drobno kroję, zwłaszcza rzodkiewkę). Wymieszać z majonezem.
Można oczywiście doprawić do smaku solą i pieprzem, ja tylko czasem solę odrobinę rzodkiewkę przed włożeniem do sałatki, zazwyczaj wystarcza mi jako przyprawa smakowa sam majonez.
Uwielbiam tę sałatkę, jak już wspomniałam, na świeżej bułce
ale można podawać jak każdą inną, na talerzyku po prostu


moje dzisiejsze śniadanie niestety z chlebem ( W NRD były zawsze z bułką i tak najbardziej lubię):

A sałatka prosta bardzo:
(Ilości składników wedle uznania)
Jajka na twardo ( dziś dałam 2)
rzodkiewka ( dałam dziś chyba 4 spore)
szczypiorek (ile kto lubi)
wędlina ( miałam 1 plater jakiejś polędwicy, grubości 0,5 cm)
majonez (1 łyżka?)
Wszystkie składniki pokroić w kostkę-(ja raczej drobno kroję, zwłaszcza rzodkiewkę). Wymieszać z majonezem.
Można oczywiście doprawić do smaku solą i pieprzem, ja tylko czasem solę odrobinę rzodkiewkę przed włożeniem do sałatki, zazwyczaj wystarcza mi jako przyprawa smakowa sam majonez.
Uwielbiam tę sałatkę, jak już wspomniałam, na świeżej bułce




Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: