Moja wersja sałatki greckiej z bobem

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
25 dkg bobu,
1/3 kostki feta,
cebula,
pomidor,
10 oliwek z pastą paprykową lub innych,
garść płatków migdałowych,
natka pietruszki,
1 zmiażdżony ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy z pestek winogron,
1 łyżka octu winnego,
sól i pieprz do smaku

Umyty bób wrzucić na wrzącą i osoloną wodę, gotować do czasu, aż będzie miękki. Następnie przecedzić, przelać zimną wodą i poczekać aż ostygnie. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Następnie wraz z obraną cebulą pokroić w kostkę. Pokrojony w kostkę ser feta wymieszać z bobem, pomidorem i cebulą. Posypać natką pietruszki i migdałami. Dodać przekrojone na pół oliwki, oliwę, czosnek, ocet winny. Całość wymieszać i doprawić do smaku.

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Uwielbiam bób. Jak masz coś jeszcze z nim w roli gownej to poprosze
icon_smile.gif

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Yyyyy.... bobu nie odskórkowywać...? Yyyy... nie lubię tych łupinek... Yyyyy.... :|

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Johasiu! Ja jem z łupkami, więc mi nie przeszkadzają. Ale myślę, ze dla Twojej przyjemności pałaszowania sałatki, bób powinnaś obrać z łupek i będzie ok.

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Dzięki. Chociaż, kurczaczki, bez bób bez łupinek pewnie sałatkę w paćkę zamieni... :roll:
Ech, dylemat... :|

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Uffff.... No to wydrukuję i wypróbuję.
icon_smile.gif

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Cóż...Johasiu, nie wiem co Ci poradzić. Ale bób chyba będzie zwarty nawet bez łupki, wydaje mi się :gruebel: :gruebel:

Marge będę pamiętać o obie, jak odszukam jeszcze jakiś przepis z bobem na pewno Ci podam... bo tę zupę solferino to pewnikiem znasz

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
ok. to wieczorkiem, bo przepis mam w domu, a tak to dokładnie nie pamiętam. Ja ją robiłam Jest bardzo dobra. Niestety nie zrobiłam zdjęcia. Więc ja Ty byś robiła to cykła byż zdjęcie co ?? Proszę.
Tylko o zupa dla jedzących łupki. Mój małżonek wybierał bób z zupy i obierał. :roll: :dump:
to przepis wieczorkiem, bo teraz jestem w pracy, ok ?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy