- Lip 11, 2007
- 861
- 1
- 0
Oto kolejny z moich przepisów. Zachęcam do obejrzenia fotki - proszę link : mon cheri
Składniki :
- 2 placki biszkoptowe z kakao na prostokątnej formie ( z 3-4 jaj każdy)
Krem:
- 500 ml kremówki
- tabliczka ( 100 g) gorzkiej czekolady)
- mała paczka cukru wanilinowego
- litrowy słoik wiśni w soku
- 2-3 łyżki rumu
- 7 płaskich łyżeczek żelatyny
Przepis:
1. Wiśnie odcedzić i pokroić na połówki. Sok uzupełnić wodą do 0,5 litra i zagotować. Do gorącego soku wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać. Wrzucić połamaną czekoladę. Ostudzić, wlać rum.
2. Wiśniowo-czekoladową galaretkę włożyć do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubić, dodając cukier wanilinowy. Do mocno już tężejącej galaretki dodawać ubitą kremówkę i delikatnie mieszać. Gotowy krem włożyć jeszcze na chwilę do lodówki.
3. Połowę wiśni wyłożyć na jeden placek biszkoptowy, przyryć warstewką kremu, wyłożyć resztę wiśni. Pokryć kolejną warstwą kremu. Połóżyć drugi placek biszkoptowy, posmarować wierzch resztą kremu. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, dowolnie udekorować (ja po prostu posypałam kakao).
Moje uwagi:
- kremu nie słodziłam, bo był już dość słodki - od soku z wiśni i czekolady
- nie nasączłam biszkoptu, bo był wilgotny od wiśni
- z kremu można też zrobić deser - do pucharków włożyć kilka biszkoptów, wiśnie i na to krem
Składniki :
- 2 placki biszkoptowe z kakao na prostokątnej formie ( z 3-4 jaj każdy)
Krem:
- 500 ml kremówki
- tabliczka ( 100 g) gorzkiej czekolady)
- mała paczka cukru wanilinowego
- litrowy słoik wiśni w soku
- 2-3 łyżki rumu
- 7 płaskich łyżeczek żelatyny
Przepis:
1. Wiśnie odcedzić i pokroić na połówki. Sok uzupełnić wodą do 0,5 litra i zagotować. Do gorącego soku wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać. Wrzucić połamaną czekoladę. Ostudzić, wlać rum.
2. Wiśniowo-czekoladową galaretkę włożyć do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubić, dodając cukier wanilinowy. Do mocno już tężejącej galaretki dodawać ubitą kremówkę i delikatnie mieszać. Gotowy krem włożyć jeszcze na chwilę do lodówki.
3. Połowę wiśni wyłożyć na jeden placek biszkoptowy, przyryć warstewką kremu, wyłożyć resztę wiśni. Pokryć kolejną warstwą kremu. Połóżyć drugi placek biszkoptowy, posmarować wierzch resztą kremu. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, dowolnie udekorować (ja po prostu posypałam kakao).
Moje uwagi:
- kremu nie słodziłam, bo był już dość słodki - od soku z wiśni i czekolady
- nie nasączłam biszkoptu, bo był wilgotny od wiśni
- z kremu można też zrobić deser - do pucharków włożyć kilka biszkoptów, wiśnie i na to krem