moje pierwsze bułeczki wieloziarniste

ina

Member
Sie 15, 2005
88
0
0
Przepis:
3 szklanki mieszanki wiekoziarnistej mąki
wymieszać z kubkiem ciepłej wody
7g torebka drożdży instant rozpuszczonych w śmietance kremówce z odrobiną cukru
szczypta soli

odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Wsadziłam do piekarnika na 200 stopni na 10 minut, zmniejszyłam temperaturę do 170 i popiekłam jeszcze z 10-15 minut.

Ja wiem, że to nic w porównaniu z waszymi chlebami i bułeczkami, ale to moje pierwsze i dumna jestem
icon_smile.gif


_594174_n.jpg
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Ino- śliczne.
Ja też dopiero zaczynam i jestem dumna z każdego najmniejszego nawet sukcesu.
Twoje bułeczki są "pierwszoklaśne"

Mam pytania: ile kremówki? jakie mąki (i proporcje) wymieszałaś?
 

ina

Member
Sie 15, 2005
88
0
0
Dziękuję
Te mąki to po prostu już taka gotowa mieszanka do chleba wieloziarnistego zakupiona w tesco :oops:
Tej kremówki dałam trochę mniej niż 1/2 szklanki.

i tak mi wyszły, są takie nie-puszyste. Dość treściwe i te ziarenka fajnie smakują
icon_smile.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

ina

Member
Sie 15, 2005
88
0
0
Oki 8)
mąka pszenna typ 750 (83%), łamane ziarno żyta, łamane ziarno pszenicy, kasza owsiana, słód żytni ciemny, sól, suchy zakwas (o proszę, a tyle się o tym w wątku mirabelki naczytałam )

No i właściwie tyle tu o składzie jest :cheers: