Moje racuchy wigilijne,drożdżowe, postne*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
mnie z połowy porcji wyszło chyba z 10 i też nie robiłam malutkich
gruebel_2.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ja też na co dzień robię z mlekiem (i z jajkiem), ale ponieważ u mnie w Wigilię nie używa się mleka, dlatego zaznaczyłam, że to moje wigilijne ( na wodzie i bez jajek)
icon_biggrin.gif

izydorka

Member
Gru 9, 2008
1,319
0
0
Beatko-a w tej wersji niewigilijnej-zastępujesz cała wodę mlekiem?Ile jajek dodajesz?
Bardzo dziękuję za podpowiedź.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Izydorko, moje gotowanie zwykle odbywa się "na oko", więc przeważnie nigdy nie wiem ile czego dodałam-podając przepis na forum muszę się nieźle nagimnastykować, żeby podać składniki w miarę precyzyjnie
icon_redface.gif

Jeśli chodzi o te racuchy, to mogę powiedzieć, że w wersji codziennej robię tylko z mlekiem ( wody nie dodaję), a jajek na tę porcję dałabym 2.
Moja mama miesza wszystko łyżką, tak jak przy tych wigilijnych, ja natomiast wolę najpierw jajko utrzeć z cukrem, potem dodać resztę składników. Ilość mąki trzeba sobie samemu regulować, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany, wtedy racuchy będą pulchne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

izydorka

Member
Gru 9, 2008
1,319
0
0
BeataSz @ 29 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=813860Izydorko, moje gotowanie zwykle odbywa się "na oko", więc przeważnie nigdy nie wiem ile czego dodałam-podając przepis na forum muszę się nieźle nagimnastykować, żeby podać składniki w miarę precyzyjnie
icon_redface.gif

Jeśli chodzi o te racuchy, to mogę powiedzieć, że w wersji codziennej robię tylko z mlekiem ( wody nie dodaję), a jajek na tę porcję dałabym 2.
Moja mama miesza wszystko łyżką, tak jak przy tych wigilijnych, ja natomiast wolę najpierw jajko utrzeć z cukrem, potem dodać resztę składników. Ilość mąki trzeba sobie samemu regulować, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany, wtedy racuchy będą pulchne.
Bardzo dziękuję za wskazówki.Ja pamiętam takie duże puchate racuchy z dzieciństwa-moja babcia je robiła.Potem wielokrotni próbowałam doścignąć ideał korzystając z róznych przepisów.Nigdy nie wyszły takie jak u babci.A nie było już kogo zapytać.Więc jak tylko gdzieś widzę przepis na racuchy drożdżowe zaraz próbuję je zrobić.To takie właśnie wspomnienie dzieciństwa.
Dodam,że u mnie też robiono je na oko.Może to tajemnica najlepszych wypieków.Jeszcze raz dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Izydorko, może skorzystaj z tych sprawdzonych przeze mnie wielokrotnie proporcji:
2 1/2 szklanki mąki
szczypta soli
1 1/2 szklanki letniego mleka
2 jajka
25 g drożdży
1 łyżka cukru

Zrobić rozczyn z drożdży, cukru, 1/2 szklanki letniego mleka i 2 łyżek mąki.
Wyrośnięty rozczyn dodać do pozostałych składników i dobrze wyrobić drewnianą łyżką lub rózgą.
Będzie stosunkowo rzadkie.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Nabierać delikatnie łyżką wyrośnięte ciasto tak, by nie zruszyć jego struktury.
Smażyć na dużej ilości średnio rozgrzanego tłuszczu.

Wychodzą bardzo smaczne i puchate.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
zadzwonila dzis kolezanka i mowi, ze nie ma pomyslu na obiad, to jej mowie, ze ja mam pomysl nie tylko na obiad ale i na kolacje, na pierwsze krupnik a wieczorem racuchy, zarazila sie i wziela przepis, i ja i ona jestesmy wniebowziete, dzieki beatko za przepis, teraz widze jeszcze przepis joanny, wiec niedlugo znow zagoszca racuszki
icon_smile.gif

i nici z odchudzania...

izydorka

Member
Gru 9, 2008
1,319
0
0
Joanna @ 30 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=814747Izydorko, może skorzystaj z tych sprawdzonych przeze mnie wielokrotnie proporcji:
2 1/2 szklanki mąki
szczypta soli
1 1/2 szklanki letniego mleka
2 jajka
25 g drożdży
1 łyżka cukru

Zrobić rozczyn z drożdży, cukru, 1/2 szklanki letniego mleka i 2 łyżek mąki.
Wyrośnięty rozczyn dodać do pozostałych składników i dobrze wyrobić drewnianą łyżką lub rózgą.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Nabierać delikatnie łyżką wyrośnięte ciasto tak, by nie zruszyć jego struktury.
Smażyć na dużej ilości średnio rozgrzanego tłuszczu.

Wychodzą bardzo smaczne i puchate.
Joanno-dziękuję-i na pewno skorzystam z twojego przepisu.Tak jak pisałam-do tej pory mimo wielokrotnych prób nie udało mi sie zbliżyć do mojego sentymentalnego ideału.Ale mam w domu wielbicieli słodkości więc ciągle próbuję
icon_mrgreen.gif

Myślę,że może po weekendzie zaplanuję dzień racuchowy.Już się cieszę na samą myśl o tym obżarstwie
lecker.gif
(a boczki potem rosną)

izydorka

Member
Gru 9, 2008
1,319
0
0
Joanno-Twój przepis jest naprawdę super
anbetung.gif
. Racuchy wyszły lekkie,puszyste wyrośnięte-pyszne.Zajadały się dzieci i mąż sceptykŻałuję tylko ,że na potwierdzenie żadnego zdjęcia nie wkleję-bo po prostu jeszcze nie opanowałam tej sztuki.Ale od tej pory wyrzucam stare ,nienajlepsze przepisy i robię racuchy Joanny
lecker.gif
. No i oczywiście wypróbuję wersję Beaty.
Jeszcze raz wielkie dzięki.

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
zrobiłam z przepisu +jedno jajko, bo akurat trzeba było zużyć przed wyjazdem;P
i nie powiem...pycha:) zjadłam polane słodzonym mlekiem skondensowanym.
na pewno muszę spróbować nadziewanych;)

ewa1203

Member
Gru 13, 2008
181
0
0
Zrobiła :D Rodzina pochwaliła - mówią, że bardzo dobre
icon_smile.gif
ja zrobiłam wersję 'niewigilijna' czyli zamiast wody było mleko i dodatkowo 2 jajka... w końcu nie wiem jaka ma być konsystencja, bo chyba od niej zależny czy racuchy będą grube czy też nie...
1. ciasto wyrosło i gęste było nawet bardzo ale kładłam na tłuszcz tak by nie zepsuć konsystencji wyrośniętego ciasta - racuchy były średniej grubości
2. do ciasta dodałam wody trochę i zrobiło się takie jak gęsta śmietana no ale opadło - racuchy wyszły grubsze niż wcześniej
3. troche zostało w misce i to po 15 minutach urosło i po nałożeniu na patelnie racuchy urosły - grubość grubsza niż wcześniejsze ;)

Pytania które mi się nasunęły: jakie ma być to ciasto po wyrobieniu- gęste bardzo czy nie? czy należy ostrożnie nakładać żeby nie popsuć tej właśnie struktury ciasta wyrośniętego? czy ilość oleju na patelni decyduje o grubości racucha?

Pytań dużo ale dążę do tego by były takie śliczne jak na zdjęciu od autorki tematu
icon_smile.gif
może mi ktoś odpowie

Oczywiście wszystkie racuchy skonsumowane :D wniosek: PYSZNE !!

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Faktycznie: pamietam takie racuchy. Od lat ich nie jadlam.

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
ewa1203 @ 3 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=880350Pytania które mi się nasunęły: jakie ma być to ciasto po wyrobieniu- gęste bardzo czy nie?
W przepisie jest podane, że ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Żeby sprawdzić jaka powinna być gęstość, najlepiej zrób racuchy dokłądnie wg podanego przepisu.

ewa1203 @ 3 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=880350czy należy ostrożnie nakładać żeby nie popsuć tej właśnie struktury ciasta wyrośniętego? czy ilość oleju na patelni decyduje o grubości racucha?
Joanna @ 9 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=786664Ważne, by ciasta po wyrośnięciu nie mieszać, tylko delikatnie nabierać łyżką przy brzegu miski, aby nie zniszczyć bąbelkowej struktury.

ewa1203

Member
Gru 13, 2008
181
0
0
dzięki za odpowiedź, przeczytałam to wszystko wcześniej ale gęsta śmietana śmietanie nie równa;) metoda prób i błędów dojdę do w miarę perfekcyjnego odróżniania właściwej gęstości... co do struktury to właśnie tak robiłam jak pisała Joanna a i tak nie rosły czyli problem był gdzie indziej
icon_smile.gif
ale co tam.. znów dziś robiłam z jabłkiem na środku i były MNIAM! przepis najlepszy z dotychczasowych wypróbowanych przeze mnie . dzięki :*

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Smażyłam wczoraj o..... 20/30
icon_mrgreen.gif
zajadłyśmy się z dzieciem aż nam się uszy trzęsły. Nie mogłyśmy tylko jednoznacznie poziomu cukru określić, dla mnie było za dużo, dla dziecia za mało
rofl.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy