- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
wg książki "Czekolada" wyd Parragon
z modyfikacją
Keksówkę 18 cm (nie iem jakim cudem miałaby się w takiej małej foremce zmieścić taka
ilośc masy - dałam większą) wyłozyć folia spożywczą
Zrobić syrop z 2 łyżek cukru i 5 łyżek wody. Gotować na małym ogniu, doprowadzić do
wrzenia, gotowac przez kolejne 1-2 minuty. Zdjąć z ognia
300 g białej czekolady pokruszyć i dodać do syropu
UWAGA : w syropie czekolada zaczęła mi sie skawalać. Żeby ją uratować wlałam trochę
śmietany kremówki i lekko podgrzałam. Mąż energicznie mieszał
Uratowaliśmy
Masę przestudzić
Wbić do niej 3 ŻÓŁTKA, utrzeć, wystudzić
300 ml smietany ubić
Połączyć z masą
3 białka ubić na sztywno
Dodać do masy
Przełożyc do formy
Wstawić na noc do zamrażalnika
Podawać z sosem z owoców (truskawki, maliny, wiśnie.. co tam chcecie )
u nas były truskawki - mrożone wrzucuiłam do garnka z niewielką ilośćią cukru.
Zmiksowałam i schłodziłam
z modyfikacją
Keksówkę 18 cm (nie iem jakim cudem miałaby się w takiej małej foremce zmieścić taka
ilośc masy - dałam większą) wyłozyć folia spożywczą
Zrobić syrop z 2 łyżek cukru i 5 łyżek wody. Gotować na małym ogniu, doprowadzić do
wrzenia, gotowac przez kolejne 1-2 minuty. Zdjąć z ognia
300 g białej czekolady pokruszyć i dodać do syropu
UWAGA : w syropie czekolada zaczęła mi sie skawalać. Żeby ją uratować wlałam trochę
śmietany kremówki i lekko podgrzałam. Mąż energicznie mieszał
Masę przestudzić
Wbić do niej 3 ŻÓŁTKA, utrzeć, wystudzić
300 ml smietany ubić
Połączyć z masą
3 białka ubić na sztywno
Dodać do masy
Przełożyc do formy
Wstawić na noc do zamrażalnika
Podawać z sosem z owoców (truskawki, maliny, wiśnie.. co tam chcecie )
u nas były truskawki - mrożone wrzucuiłam do garnka z niewielką ilośćią cukru.
Zmiksowałam i schłodziłam

Ostatnią edycję dokonał moderator: