Mrożony mus z białej czekolady

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
wg książki "Czekolada" wyd Parragon

z modyfikacją

Keksówkę 18 cm (nie iem jakim cudem miałaby się w takiej małej foremce zmieścić taka
ilośc masy - dałam większą) wyłozyć folia spożywczą

Zrobić syrop z 2 łyżek cukru i 5 łyżek wody. Gotować na małym ogniu, doprowadzić do
wrzenia, gotowac przez kolejne 1-2 minuty. Zdjąć z ognia


300 g białej czekolady pokruszyć i dodać do syropu

UWAGA : w syropie czekolada zaczęła mi sie skawalać. Żeby ją uratować wlałam trochę
śmietany kremówki i lekko podgrzałam. Mąż energicznie mieszał :D Uratowaliśmy

Masę przestudzić

Wbić do niej 3 ŻÓŁTKA, utrzeć, wystudzić

300 ml smietany ubić

Połączyć z masą

3 białka ubić na sztywno

Dodać do masy

Przełożyc do formy

Wstawić na noc do zamrażalnika

Podawać z sosem z owoców (truskawki, maliny, wiśnie.. co tam chcecie )
u nas były truskawki - mrożone wrzucuiłam do garnka z niewielką ilośćią cukru.
Zmiksowałam i schłodziłam

4BBaTyOhMpJkq5AkKB.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Wlasciwie, to moderator moze wywalic te nasze 'roztrzasania', przepis jest poprawiony, wiec ...
icon_biggrin.gif
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
jest, jest, jest oczekiwany przepis na mus od Marghe
bussi.gif
Zrobię na bank, łatwy w przygotowaniu i wygląda tak, że.... muszę szybko iść zjeść coś słodkiego.
Zdjęcie jak zwykle profeska
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy