Mój małżon porównał je z wygladu bardziej do arbuzowatych albo truskawkowych
i właśnie truskawkową wersję tychże mam zamiar zrobic nastepnym razem, bo likier mi pozostał o smaku truskawki, ale tym czasem podaję przepis na biedronkowo-makowe
, z kremem pistacjowym
Składniki na ok 30 sztuk:
*500 g mąki pszennej
*4 jajka
*cukier waniliowy
*łyżeczka proszku do pieczenia + łyżeczka sody oczyszczonej
*szczypta soli
*200 ml mleka
*250 g masła
*2 szklanki cukru
*mak, na oko niepełna szklanka
*odrobina czerwonego barwnika
Jajka ubiłam na puch z cukrem waniliowym i solą.
W rondelku rozpuściłam masło i do jeszcze gorącego dodałam cukier. Mieszałam aż powstał syrop, a gdy ostygł dolewałam powolutku, ciągle miksując, do jajek.
Do tego dolałam mleko i dosypywałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oraz barwnik.
Wymieszałam i dodałam na koniec mak.
Piekłam w 180 st.C - około 20 min.
Krem:
*dwie kostki masła prawdziwego
*4 żółtka
*cukier waniliowy
*niepełna szklanka zmielonych na proszek pistacji niesolonych
*cukier puder, na oko 1 i 1/2 szklanki
*ewentualnie zielony barwnik
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę dodając po jednym żółtku i cukier waniliowy. Następnie dodajemy zmielone pistacje i dokładnie ucieramy. Wstawiamy do lodówki by stężał.
Biedronki wykonane są własnoręcznie z masy cukrowej


Składniki na ok 30 sztuk:
*500 g mąki pszennej
*4 jajka
*cukier waniliowy
*łyżeczka proszku do pieczenia + łyżeczka sody oczyszczonej
*szczypta soli
*200 ml mleka
*250 g masła
*2 szklanki cukru
*mak, na oko niepełna szklanka
*odrobina czerwonego barwnika
Jajka ubiłam na puch z cukrem waniliowym i solą.
W rondelku rozpuściłam masło i do jeszcze gorącego dodałam cukier. Mieszałam aż powstał syrop, a gdy ostygł dolewałam powolutku, ciągle miksując, do jajek.
Do tego dolałam mleko i dosypywałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oraz barwnik.
Wymieszałam i dodałam na koniec mak.
Piekłam w 180 st.C - około 20 min.
Krem:
*dwie kostki masła prawdziwego
*4 żółtka
*cukier waniliowy
*niepełna szklanka zmielonych na proszek pistacji niesolonych
*cukier puder, na oko 1 i 1/2 szklanki
*ewentualnie zielony barwnik
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę dodając po jednym żółtku i cukier waniliowy. Następnie dodajemy zmielone pistacje i dokładnie ucieramy. Wstawiamy do lodówki by stężał.
Biedronki wykonane są własnoręcznie z masy cukrowej






Ostatnią edycję dokonał moderator: