- Mar 23, 2012
- 6,305
- 0
- 36
Przepis spisany z internetu nie pamiętam od kogo.
Najpierw gotujemy 2 duże buraki ok.500g
Suche składniki : 260g mąki pszennej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki sody- 35g kakao-150g drobnego cuku- wszystko dać do miski wymieszać.
Mokre składniki: 2 jajka roztrzepać- 80ml oleju- 80ml maślanki lub kefiru- wszystko dać do drugiej miski wymieszać.
Ugotowane obrane buraki zblenderować ma być 330ml ok. 1 i 1/3 szkl.
Do suchych składników dodać buraki i mokre składniki wymieszać krótko. Nakładać do foremki na muffinki do 3/4 wysokości.
Piec w 180*C nie pamiętam jak długo piec najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Te muffinki są długo mięciutkie i zdrowe, tak dzieciakom można przemycić buraki, jak nie ich lubią jeść.
Najpierw gotujemy 2 duże buraki ok.500g
Suche składniki : 260g mąki pszennej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki sody- 35g kakao-150g drobnego cuku- wszystko dać do miski wymieszać.
Mokre składniki: 2 jajka roztrzepać- 80ml oleju- 80ml maślanki lub kefiru- wszystko dać do drugiej miski wymieszać.
Ugotowane obrane buraki zblenderować ma być 330ml ok. 1 i 1/3 szkl.
Do suchych składników dodać buraki i mokre składniki wymieszać krótko. Nakładać do foremki na muffinki do 3/4 wysokości.
Piec w 180*C nie pamiętam jak długo piec najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Te muffinki są długo mięciutkie i zdrowe, tak dzieciakom można przemycić buraki, jak nie ich lubią jeść.