- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
na podstawie przepisu na muffiny Dorie Greenspan.
2 szklanki maki
2/3 szklanki cukru drobnego
1/3 szklanki dobrego gorzkiego kakao
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
1/2 lyzeczki soli
6 lyzek masla
120g czekolady (zwyklej, uzywam choc chips)
1 duze jajko
1 lyzka ekstraktu z wanilii
1 1/4 szklanki kwasnego mleka
1 szklanka mrozonych malin
Piec rozgrzalam 190C.
Do miski przesialam suche skladniki. Lyzke mieszanki wsypalam do zamrozonych malin (maja byc obtoczone w suchych skladnich) i ponownie umiescilam w zamazarce.
Maslo i 60g czekolady wlozylam do naczynia i stopilam (w mikrofali, ok 20 sec, wymieszalam, i znow 20 sec).
W innym naczyniu roztrzepalam maslanke, jajo i ekstrakt. Plyn wlalam do suchych skladnikow, przemieszalam delikatnie, po czym wsypalam reszte (60g) czekolady i mrozone maliny.
Miksture wylozylam do 12 muffinkowych papilotek i pieklam 25 min. chlodzilam w foremce 5 min, a potem na kratce.
2 szklanki maki
2/3 szklanki cukru drobnego
1/3 szklanki dobrego gorzkiego kakao
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody
1/2 lyzeczki soli
6 lyzek masla
120g czekolady (zwyklej, uzywam choc chips)
1 duze jajko
1 lyzka ekstraktu z wanilii
1 1/4 szklanki kwasnego mleka
1 szklanka mrozonych malin
Piec rozgrzalam 190C.
Do miski przesialam suche skladniki. Lyzke mieszanki wsypalam do zamrozonych malin (maja byc obtoczone w suchych skladnich) i ponownie umiescilam w zamazarce.
Maslo i 60g czekolady wlozylam do naczynia i stopilam (w mikrofali, ok 20 sec, wymieszalam, i znow 20 sec).
W innym naczyniu roztrzepalam maslanke, jajo i ekstrakt. Plyn wlalam do suchych skladnikow, przemieszalam delikatnie, po czym wsypalam reszte (60g) czekolady i mrozone maliny.
Miksture wylozylam do 12 muffinkowych papilotek i pieklam 25 min. chlodzilam w foremce 5 min, a potem na kratce.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: