MUFFINKI CZERESNIOWE Z ANTENKA
	
		
			
		
		
	
 
	
		
			
		
		
	
 
200 g maki
10 g proszku do pieczenia
30 g cukru
1 szczypta soli
1 jajko
80 g stopionego masl
180 ml mleka
20 dorodnych czeresni
cukier puder do ewentualnego posypania
- piekarnik rozgrzac do 210°C
- wybrac 12 najladniejszych czeresni i odlozyc
- 8 czeresni pokroic na male kawalki
- w jednej misce wymieszac make przesiana z proszkiem do pieczenia, cukrem i sola
- w drugiej misce roztrzepac widelcem jajko, dodac mleko i stopione maslo, dokladnie wymieszac
- wlac zawartosc drugej miski do tej z maka i wymieszac dodajac czeresnie w kawalkach
- przelozyc ciasto do dolkow formy muffinkowej / wylozonych papierowymi papilotkami /
- w srodek ciasta wcisnac czeresnie
- piec przez 15 minut / sprawdzic patyczkiem, czy srodek jest upieczony /
- posypac cukrem pudrem
Przepis oryginalny na Cherry Merry Muffins / na czesc muffinkowych laleczek z lat 80-tych / jest tutaj:
http://delizia.blogspot.com/2007/05/cherry-merry-muffin.html
200 g maki
2,5 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki cukru
1 szczypta soli
1 jajko
80 g stopionego masla
12 lyzek mleka
20 czeresni
Ja zmienilam lyzki i lyzeczki na ml i g. Ilosc cukru minimalnie zwiekszylam / moim zdaniem trzeba ja dostosowac do wlasnego smaku i ewentualnego uzycia cukru pudru /.
Podobny sposob mozna zastosowac dodajac czeresnie do muffinkow czekoladowych.
	
		
			
		
		
	
			
			 
	
		
			
		
		
	
 200 g maki
10 g proszku do pieczenia
30 g cukru
1 szczypta soli
1 jajko
80 g stopionego masl
180 ml mleka
20 dorodnych czeresni
cukier puder do ewentualnego posypania
- piekarnik rozgrzac do 210°C
- wybrac 12 najladniejszych czeresni i odlozyc
- 8 czeresni pokroic na male kawalki
- w jednej misce wymieszac make przesiana z proszkiem do pieczenia, cukrem i sola
- w drugiej misce roztrzepac widelcem jajko, dodac mleko i stopione maslo, dokladnie wymieszac
- wlac zawartosc drugej miski do tej z maka i wymieszac dodajac czeresnie w kawalkach
- przelozyc ciasto do dolkow formy muffinkowej / wylozonych papierowymi papilotkami /
- w srodek ciasta wcisnac czeresnie
- piec przez 15 minut / sprawdzic patyczkiem, czy srodek jest upieczony /
- posypac cukrem pudrem
Przepis oryginalny na Cherry Merry Muffins / na czesc muffinkowych laleczek z lat 80-tych / jest tutaj:
http://delizia.blogspot.com/2007/05/cherry-merry-muffin.html
200 g maki
2,5 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki cukru
1 szczypta soli
1 jajko
80 g stopionego masla
12 lyzek mleka
20 czeresni
Ja zmienilam lyzki i lyzeczki na ml i g. Ilosc cukru minimalnie zwiekszylam / moim zdaniem trzeba ja dostosowac do wlasnego smaku i ewentualnego uzycia cukru pudru /.
Podobny sposob mozna zastosowac dodajac czeresnie do muffinkow czekoladowych.
Załączniki
			
				Ostatnią edycję dokonał moderator: 
			
		
	
										
										
											
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
	
	
		
			
		
		
	
										
									
								 
				
		 
			 
 
		 
	 
	