- Mar 15, 2009
- 667
- 1
- 0
Na 6 cupcake'ów:
1 jajo
3 batoniki milky way, pokrojone
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru ( lub mniej)
40 g masła + 2 łyżki
1/3 szklanki maślanki/kefiru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Krem:
2 batoniki milky way, pokrojone
125 ml śmietanki 30%
łyżka masła
trochę ponad 1/2 szklanki mleka w proszku
4 łyżki cukru pudru
40 g masła ucieramy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy jajo i jeszcze chwilę ucieramy.
W międzyczasie w małym rondelku, najlepiej teflonowym umieszczamy batoniki i 2 łyżki masła. Na małym ogniu podgrzewamy, aż batoniki połączą się z masłem. Ups! Czyżby ulepek? Najlepszy dowód na to, ile cukru pakują w te slodycze.
Teraz dodajemy mąkę z proszkiem i sodą, na zmianę z maślanką. Najlepiej skończyć na mące. Po każdym dodaniu miksujemy.
Ciasto nakładamy do papilotek i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
I czas na krem.
Śmietankę z masłem podgrzewamy. Do gorącej dodajemy batoniki i często mieszając, na bardzo małym ogniu roztapiamy. Wszysko musi ładnie się połączyć. Gorącą miksturę przelewamy do miski i dodajemy mleko w proszku. Miksujemy na gładką masę i odstawiamy na kilkanaście minut do zgęstnienia.
krem milky way
Po tym czasie wmiksowujemy cukier puder.
Rozsmarowujemy na muffinkach / cieście. Na czubek można położyć kawałki batoników.
Ostatnią edycję dokonał moderator: