- Lis 28, 2005
- 3,760
- 0
- 0
Muffinki bez jajek. Znalazlam wlasnie na internecie. Wygladaja przesmacznie. Gdyby nie ten moj piekarnik, robilabym jak najszybciej. Przepis i zdjecia z weganskiego bloga: http://blog.fatfreevegan.com/2007/07/berri...ce-muffins.html
Mafinki z jagodami i przyprawami.
Topping:
1/4 cup brown sugar // 1/4 filiżanki brązowego cukru
1 tablespoon unbleached white flour // 1 łyżka niewybielanej mąki
3 tablespoons chopped pecans // 3 łyżki posiekanych pekanów
1/2 tablespoon melted margarine* // 1/2 łyżki stopionej margaryny
1/2 tablespoon water* // 1/2 łyżka wody
Suche składniki:
1 cup unbleached white flour // 1 filiżanka niewybielanej mąki
1 cup white whole wheat flour // 1 filiżanka mąki pełnorazowej
1/3 cup sugar // 1/3 filiżanki cukru
1 teaspoon baking powder // 1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 teaspoon baking soda // 3/4 łyżeczki sody do pieczenia
1/2 teaspoon cinnamon // 1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 teaspoon allspice // 1/4 łyżeczki “allspice”
1 tablespoon ground flax seed // 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1/8 teaspoon salt // 1/8 łyżeczki soli
Mokre składniki
1 1/3 cup soymilk // 1 1/3 filiżanki mleka sojowego
2 teaspoons lemon juice // 2 łyżeczki soku z cytryny
1 cup fresh or frozen berries (I used half blueberry, half blackberry) // 1 filiżanka swieżych albo mrożonych jagód, wszelkiego rodzaju – czarne jagody, jeżyny, maliny, etc. etc.
Włączyć piekarnik na 375 F. Nagrzac.
Wymieszać pierwsze 5 składników razem i odłożyć na bok. Dla wersji mniej tluszczowej, można pominac margaryne i wodę.
Wymieszać suche składniki. Zrobić wgłebienie w środku. Wymieszać mleko z sokiem z cytryny. Wlać do suchych. Wymieszać, ale nie za długo. Dodać owoce i wymieszać delikatnie.
Nakładać ciasto do natłuszczonej formy mafinkowej. Na wierzch położyć orzechową masę. Piec 15-20 minut.
A tu efekt koncowy (zdjecia z bloga):

Mafinki z jagodami i przyprawami.
Topping:
1/4 cup brown sugar // 1/4 filiżanki brązowego cukru
1 tablespoon unbleached white flour // 1 łyżka niewybielanej mąki
3 tablespoons chopped pecans // 3 łyżki posiekanych pekanów
1/2 tablespoon melted margarine* // 1/2 łyżki stopionej margaryny
1/2 tablespoon water* // 1/2 łyżka wody
Suche składniki:
1 cup unbleached white flour // 1 filiżanka niewybielanej mąki
1 cup white whole wheat flour // 1 filiżanka mąki pełnorazowej
1/3 cup sugar // 1/3 filiżanki cukru
1 teaspoon baking powder // 1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 teaspoon baking soda // 3/4 łyżeczki sody do pieczenia
1/2 teaspoon cinnamon // 1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 teaspoon allspice // 1/4 łyżeczki “allspice”
1 tablespoon ground flax seed // 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1/8 teaspoon salt // 1/8 łyżeczki soli
Mokre składniki
1 1/3 cup soymilk // 1 1/3 filiżanki mleka sojowego
2 teaspoons lemon juice // 2 łyżeczki soku z cytryny
1 cup fresh or frozen berries (I used half blueberry, half blackberry) // 1 filiżanka swieżych albo mrożonych jagód, wszelkiego rodzaju – czarne jagody, jeżyny, maliny, etc. etc.
Włączyć piekarnik na 375 F. Nagrzac.
Wymieszać pierwsze 5 składników razem i odłożyć na bok. Dla wersji mniej tluszczowej, można pominac margaryne i wodę.
Wymieszać suche składniki. Zrobić wgłebienie w środku. Wymieszać mleko z sokiem z cytryny. Wlać do suchych. Wymieszać, ale nie za długo. Dodać owoce i wymieszać delikatnie.
Nakładać ciasto do natłuszczonej formy mafinkowej. Na wierzch położyć orzechową masę. Piec 15-20 minut.
A tu efekt koncowy (zdjecia z bloga):


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: