- Cze 8, 2009
- 99
- 0
- 0
Oryginalny przepis znalazłam TUTAJ ,ale pozwoliłam go sobie troszkę zmodyfikować i myślę, że muffiny wyszły smakowite. Nie bijcie tylko, proszę, jeśli coś podobnego już tu jest - ja nie znalazłam.
Muffinki z borówkami amerykańskimi
1 szklanka mleka (dorzuciłam lychę śmietanki 36%)
1/4 szklanki oleju
kilka kapek aromatu waniliowego lub pół łyżeczki wanilii
1 jajko
2 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka i 2 łyżki amerykańskich borówek
KRUSZONKA:
1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki twardego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wymieszać mleko, olej, aromat i jajko (wszystko mieszałam łyżką, nie mikserem). Do mieszanki wrzucić mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i mieszać (ja nadal łychą
) aż wszystko sie elegancko połączy. Do ciasta wsypać borówki i zamieszać. Wypełnić papilotki do 2/3 wysokości i posypać kruszonką. Wychodzi 12 porządnych muffinek. Piec ok. 20 minut.
Smacznego!

Muffinki z borówkami amerykańskimi
1 szklanka mleka (dorzuciłam lychę śmietanki 36%)
1/4 szklanki oleju
kilka kapek aromatu waniliowego lub pół łyżeczki wanilii
1 jajko
2 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka i 2 łyżki amerykańskich borówek
KRUSZONKA:
1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki twardego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wymieszać mleko, olej, aromat i jajko (wszystko mieszałam łyżką, nie mikserem). Do mieszanki wrzucić mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i mieszać (ja nadal łychą

Smacznego!

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: