- Kwi 1, 2008
- 26
- 0
- 0
Muffinki są bardzo delikatne i puszyste. Z podanych proporcji wyszło mi dokładnie 23 sztuki 
Suche:
3 szklanki mąki (dałam zwykłą tortową)
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Mokre:
1.5 szklanki mleka (dałam 2%)
125g masła rozpuszczonego
2 jajka
łyżeczka aromatu pomarańczowego
Dodatkowo:
opakowanie skórki pomarańczowej kandyzowanej (dałam 100g)
słoik dżemu żurawinowego lub żurawiny, np do mięs (miałam słoik 260g)
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. (elektryczny, grzanie góra-dół, nie testowałam w innych)
Suche mieszamy w jeden misce, mokre w drugiej. Ja mokre ubiłam zwykłą trzepaczką. Mokre wlewamy do suchych, dodajemy skórkę. Mieszamy byle jak. Do papilotek/foremek dajemy jedną łyżkę ciasta, łyżeczkę dżemu, łyżkę ciasta. (mniej więcej do 3/4 papilotki/foremki)
Wkładamy do piekarnika na ok 20 minut (trzeba sprawdzać patyczkiem)
Smacznego

Suche:
3 szklanki mąki (dałam zwykłą tortową)
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Mokre:
1.5 szklanki mleka (dałam 2%)
125g masła rozpuszczonego
2 jajka
łyżeczka aromatu pomarańczowego
Dodatkowo:
opakowanie skórki pomarańczowej kandyzowanej (dałam 100g)
słoik dżemu żurawinowego lub żurawiny, np do mięs (miałam słoik 260g)
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. (elektryczny, grzanie góra-dół, nie testowałam w innych)
Suche mieszamy w jeden misce, mokre w drugiej. Ja mokre ubiłam zwykłą trzepaczką. Mokre wlewamy do suchych, dodajemy skórkę. Mieszamy byle jak. Do papilotek/foremek dajemy jedną łyżkę ciasta, łyżeczkę dżemu, łyżkę ciasta. (mniej więcej do 3/4 papilotki/foremki)
Wkładamy do piekarnika na ok 20 minut (trzeba sprawdzać patyczkiem)
Smacznego
