Muffinki z jeżynami i porzeczkami

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Składniki na około 12-14 muffin

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko
  • jeżyny, czerwone porzeczki

W jednej misce łączymy wszystkie składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda, cukier). Do drugiej miski wlewamy składniki mokre (mleko, olej i jajko), mieszamy a następnie przesypujemy do nich składniki suche. Składniki suche z mokrymi mieszamy tylko do połączenia się, niezbyt długo. Nie martwimy się jeśli powstaną grudki, muffiny są wtedy jeszcze lepsze.

Blachę do pieczenia muffin (bez tego niestety muffiny nie będą miały ładnego kształu, ale "rozejdą się" na boki) wykładamy papilotkami (papierowymi foremkami). Do każdej papilotki wkładamy około łyżki ciasta, na to wsypujemy owoce i zalewamy kolejną łyżką ciasta. Na wierzch możemy wrzucić jeszcze trochę owoców. Foremki powinny być wypełnione około w 3/4.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut (do uzyskania zarumienienia).

DSC_3379.JPG


DSC_3376.JPG