- Sie 28, 2005
- 8,131
- 1,642
- 113
Składniki
Suche:
300g mąki pszennej ( 2 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 10 g)
½ łyżeczki sody ( 2,5 g)
½ łyżeczki cukru ( 2,5 g)
1 łyżeczka soli ( 5 g)
2 łyżeczki przyprawy ‘zioła prowansalskie ‘
Mokre:
250 g (1 szklanka) kefiru lub maślanki lub zsiadłego mleka
2 jajka
ca 100 ml oliwy z oliwek ( np. oliwa po odsączeniu pomidorów suszonych ze słoika)
150 g posiekanych suszonych pomidorów ( jeden słoik suszonych pomidorów w oliwie, waga pomidorów po odcieku 150 g)
kozi ser ( twaróg) 1 opakowanie 200 g
Wykonanie:
Kozi ser pokroić w kostki o boku 2 cm.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, ziołami solą i sodą.
Kefir wymieszać z jajkami, posiekanymi suszonymi pomidorami i oliwą.
Szybko połączyć wszystkie składniki, mieszając je po prostu łyżką.
Nakładać do muffinkowych foremek – pierwsza warstwa do polowy foremki, na to kostka sera lekko wciśnięta w ciasto i przykryć drugą warstwą ciasta.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.( bez termoobiegu!).
Użyłam pomidorów suszonych w zalewie ( słoik z Lidla firma Barese) i twarogu koziego Festkoz firmy Damnis.
Suche:
300g mąki pszennej ( 2 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 10 g)
½ łyżeczki sody ( 2,5 g)
½ łyżeczki cukru ( 2,5 g)
1 łyżeczka soli ( 5 g)
2 łyżeczki przyprawy ‘zioła prowansalskie ‘
Mokre:
250 g (1 szklanka) kefiru lub maślanki lub zsiadłego mleka
2 jajka
ca 100 ml oliwy z oliwek ( np. oliwa po odsączeniu pomidorów suszonych ze słoika)
150 g posiekanych suszonych pomidorów ( jeden słoik suszonych pomidorów w oliwie, waga pomidorów po odcieku 150 g)
kozi ser ( twaróg) 1 opakowanie 200 g
Wykonanie:
Kozi ser pokroić w kostki o boku 2 cm.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, ziołami solą i sodą.
Kefir wymieszać z jajkami, posiekanymi suszonymi pomidorami i oliwą.
Szybko połączyć wszystkie składniki, mieszając je po prostu łyżką.
Nakładać do muffinkowych foremek – pierwsza warstwa do polowy foremki, na to kostka sera lekko wciśnięta w ciasto i przykryć drugą warstwą ciasta.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.( bez termoobiegu!).
Użyłam pomidorów suszonych w zalewie ( słoik z Lidla firma Barese) i twarogu koziego Festkoz firmy Damnis.
