Muffinki z masą makową

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,890
211
63
Ponieważ musiałam jakoś zagospodarować masę makową z puszki zrobiłam muffinki zainspirowana tym przepisem: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/mu...owe-z-jablkiem/

Składniki mokre:

1 rozbełtane jajko
2/3 szklanki mleka
2 łyżki soku z cytryny
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki aromatu migdałowego

składniki suche:

2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka masy makowej (miałam 1/2 dużej puszki)

nadzienie :

12 łyżeczek masy makowej
1 jabłko pokrojone w dużą kostkę

do posypania :

płatki migdałowe



W jednej misce wymieszałam suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej mokre: mleko, roztrzepane jajko, sok z cytryny, olej, aromat migdałowy, łyżeczkę masy makowej (ja całą masę makową dodałam do suchych składników i dość dokładnie wymieszałam, dlatego nie mam kupki masy w muffinie, tylko są całe makowe).

Wlać mokre do suchych, wymieszać krótko - tylko do połączenia się składników.

Do foremek mufinkowych wyłożonych papilotkami nakładać po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce masy makowej. Na masę kłaść po jednym kawałku jabłka i przykryć resztą ciasta. Posypać płatkami migdałowymi.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 20 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy są gotowe.

Nie dodawałam jabłek, bo nie miałam, ale pewnie byłyby jeszcze lepsze. Dodałam tylko trochę dodatkowych bakalii (rodzynki, kandyzowane owoce, płatki migdałów).

Później dodam zdjęcie.





 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,918
1,497
113
Pamiętaj i nie zjedz wszystkich
icon_lol.gif
.