- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0

1 szkl maki
1 lyzka proszku do pieczenia (polskie proszki sa mocniejsze powinna wystarczyc polowa)
1/2 lyzeczki sody
Suche skladniki w/w wymieszac razem i odstawic.
1 szkl masla orzechowego
1/4 szkl oleju
1 jajko
1/2 szkl cukru brazowego (drobny)
1 szkl mleka
do nadzienia
2 lyzki dzemu
2 lyzki masla orzechowego
Jajko, maslo i olej zmiksowac do polaczenia. Dodac cukier i jeszcze dobrze ubic.
Ciagle miksujac stopniowo dodac mleko. Na koncu dodac suche skladniki i zamieszac do polaczenia.
Forme muffinkowa wylozyc papilotkami. Do kazdej nalozyc troche ciasta, i 1/2 lyzeczki masla i 1/2 lyzeczki dzemu. Na wierzch znow ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku 400F (205C) 15 minut.
Po wyciagnieciu z pieca zostawic na 5 minut w formie, a pozniej wyjac i studzic na kratce.
Uwagi
Muffiny nie sa specjalnie slodkie. Raczej rodzaj buleczki na sniadanie niz deser.

Mozna mrozic, wiec nie szkodzi jak sie robi ilosci hurtowe.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: