- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
niezwykle delikatne i puszyste-długo zachowują świeżość
często robię je gdy wyjeżdżam w jakąś podróż-po 3 dniach nadal są pyszne.
na 12 sztuk:
1-2 dojrzałe banany*
2-3 łyżki gęstego musu jabłkowego
(jeśli jeden banan, to należy dać więcej musu)
0,5 szkl. oleju
1/4-0,5 szkl. cukru ( w zależności od słodkości bananów i musu-ja daję 1/4 szkl., bo mam dość słodkie jabłka)
2 jajka
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
opcjonalnie - 2 garści
płatków migdałowych
banany rozgnieść widelcem na papkę, dołożyć do nich mus jabłkowy, jajka, wlać olej, wszystko energicznie rozmieszać.
mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem i sodą.
Połączyć z masą owocowo-jajeczno-olejową
na koniec można dodać płatki migdałowe, krótko wymieszać.
Nakładać do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.
Piec ok 15-20 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 180st. ( lub 150 st. z termoobiegiem)-można sprawdzić patyczkiem.
* robiłam też bez banana, dokładając łyżkę jabłek, wyszły równie pyszne, jaśniejsze nieco w kolorze:

często robię je gdy wyjeżdżam w jakąś podróż-po 3 dniach nadal są pyszne.


na 12 sztuk:
1-2 dojrzałe banany*
2-3 łyżki gęstego musu jabłkowego
(jeśli jeden banan, to należy dać więcej musu)
0,5 szkl. oleju
1/4-0,5 szkl. cukru ( w zależności od słodkości bananów i musu-ja daję 1/4 szkl., bo mam dość słodkie jabłka)
2 jajka
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
opcjonalnie - 2 garści

banany rozgnieść widelcem na papkę, dołożyć do nich mus jabłkowy, jajka, wlać olej, wszystko energicznie rozmieszać.
mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem i sodą.
Połączyć z masą owocowo-jajeczno-olejową
na koniec można dodać płatki migdałowe, krótko wymieszać.
Nakładać do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.
Piec ok 15-20 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 180st. ( lub 150 st. z termoobiegiem)-można sprawdzić patyczkiem.
* robiłam też bez banana, dokładając łyżkę jabłek, wyszły równie pyszne, jaśniejsze nieco w kolorze:

