- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Muffinki z truskawkami na podstawie tego przepisu. Mięciutkie, puszyste i bardzo owocowe. Jestem pewna, że równie pyszne wyjdą z malinami lub jagodami.
2 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody kuchennej
1 i 1/2 szklanki pokrojonych truskawek
1 łyżka mąki ziemiaczanej
Jajka utrzec do białości z cukrem. Dodać olej i mleko. Dodać przesianą mąkę, dobrze wymieszać.
Dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać.
Na koniec wsypać pokrojone truskawki, wymieszne z 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Foremki do muffinek napełniać do 2/3 wysokości.
Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Z tej porcji wyszło 20 muffinek.

2 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody kuchennej
1 i 1/2 szklanki pokrojonych truskawek
1 łyżka mąki ziemiaczanej
Jajka utrzec do białości z cukrem. Dodać olej i mleko. Dodać przesianą mąkę, dobrze wymieszać.
Dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać.
Na koniec wsypać pokrojone truskawki, wymieszne z 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Foremki do muffinek napełniać do 2/3 wysokości.
Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Z tej porcji wyszło 20 muffinek.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: