Muffiny po polsku, bo z makiem, delikatnie podkreślonym smakiem migdałów
składniki
1/4 szklanki niemielonego maku
2/3 szklanki mleka
1 jajko- rozbełtane
1/3 szklanki oleju
2 łyżki soku z cytryny
2 krople aromatu migdałowego
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
około 3 łyżek płatków migdałowych do posypania
sposób przygotowania
Wymieszać mleko z makiem, zagotować, gotować 3-4 min mieszając, odstawić na 20 min, dodać do mleka olejek. Połączyć suche składniki, do mleka dodać sok, olej i jajko, wymieszać. Krótko wszystko wymieszać. Przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek, każdą muffinę posypać płatkami migdałowymi Piec 20 min w 200 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekły, patyczek po wyjęciu powinien być suchy.

składniki
1/4 szklanki niemielonego maku
2/3 szklanki mleka
1 jajko- rozbełtane
1/3 szklanki oleju
2 łyżki soku z cytryny
2 krople aromatu migdałowego
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
około 3 łyżek płatków migdałowych do posypania
sposób przygotowania
Wymieszać mleko z makiem, zagotować, gotować 3-4 min mieszając, odstawić na 20 min, dodać do mleka olejek. Połączyć suche składniki, do mleka dodać sok, olej i jajko, wymieszać. Krótko wszystko wymieszać. Przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek, każdą muffinę posypać płatkami migdałowymi Piec 20 min w 200 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekły, patyczek po wyjęciu powinien być suchy.