- Lip 21, 2007
- 3,664
- 0
- 0
Mó pierwszy przepis na tej stronie .. 
	
	
	
		
		
		
			
		
		
	
	
		 
	
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
spora szczypta soli
płaska łyżeczka sody
pół szklanki posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca (opcjonalnie- ja dałam bo mam kilogramową siatę
		 )
	
)
100g masła miękkiego
1/2 do 3/4 szkl. cukru białego (ja dałam mniej, bo słodka jest glazura )
1 duże jajco
3/4 szklanki kwaśnej śmietany/ najzwyklejszego jogurtu/ maślanki naturalnej czy co tam wolicie
kilka kropel olejku pomarańczowego
skórka starta z pomarańczy
6 albo i więcej ( ) drobno pokrojonych plasterków ananasa z puszki
 ) drobno pokrojonych plasterków ananasa z puszki
Pomarańczowa glazurka znaczy się lukier
		 
	
1/2 szklanki białego cukru
1/3 szklanki (80ml) świeżego (niekoniecznie
		 ) soku pomarańczowego
	
) soku pomarańczowego
Przesiewamy mąkę z sodą i solą.
Jakieś 2 minutki ubijamy masło z cukrem (można ręcznie), następnie do masła dodajemy jajko i mieszamy do dokładnego połączenia. Dodajemy olejek pomarańczowy, skórkę i jogurt i po dokładnym wymieszaniu wsypujemy przesianą mąkę (tu wskazana niedokładność
		 ). Na koniec wrzucamy pokrojonego ananasa i orzeszki.
	
 ). Na koniec wrzucamy pokrojonego ananasa i orzeszki. 
Mieszamy szybciutko i wstawiamy do piekarnika, piekąc jak zwykle- na metodę suchego patyka i do zrumienienia.
W czasie pieczenia przygotowujemy glazurę w kubku i pokrywamy nią jeszcze ciepłe muffiny
		 
	
Zdjęcia brak, bo zjedzone
		 
	
Ale szczerze polecam - mięciutkie i smakowite.
	
		
			
		
		
	
			
			 
	Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
spora szczypta soli
płaska łyżeczka sody
pół szklanki posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca (opcjonalnie- ja dałam bo mam kilogramową siatę
 
	100g masła miękkiego
1/2 do 3/4 szkl. cukru białego (ja dałam mniej, bo słodka jest glazura )
1 duże jajco
3/4 szklanki kwaśnej śmietany/ najzwyklejszego jogurtu/ maślanki naturalnej czy co tam wolicie
kilka kropel olejku pomarańczowego
skórka starta z pomarańczy
6 albo i więcej (
Pomarańczowa glazurka znaczy się lukier
 
	1/2 szklanki białego cukru
1/3 szklanki (80ml) świeżego (niekoniecznie
 
	Przesiewamy mąkę z sodą i solą.
Jakieś 2 minutki ubijamy masło z cukrem (można ręcznie), następnie do masła dodajemy jajko i mieszamy do dokładnego połączenia. Dodajemy olejek pomarańczowy, skórkę i jogurt i po dokładnym wymieszaniu wsypujemy przesianą mąkę (tu wskazana niedokładność
 
	Mieszamy szybciutko i wstawiamy do piekarnika, piekąc jak zwykle- na metodę suchego patyka i do zrumienienia.
W czasie pieczenia przygotowujemy glazurę w kubku i pokrywamy nią jeszcze ciepłe muffiny
 
	Zdjęcia brak, bo zjedzone
 
	Ale szczerze polecam - mięciutkie i smakowite.
			
				Ostatnią edycję dokonał moderator: 
			
		
	
										
										
											
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
	
	
		
			
		
		
	
										
									
								 
				
		