- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Jest to tzw. baza do wszelkiego rodzaju muffinek (na 6 duzych):
1 1/2 szklanki maki
1/2 (lub nawet mniej) szklanki cukru (caster sugar idealnie)
2 czubate lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
Suche skladniki przesiac i wymieszac.
W innej misce polaczyc ze soba:
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
1 jajo
2 lyzki extraktu z wanilii
Jedna szklanka dowolnych dodatkow: tutaj kawalki bialej czekolady i orzechow wloskich.
UWAGA! Zanim szklanke wypelnie dodatkami...wkladam do niej, rozmiekczona widelcem, polowe banana (sa wtedy pysznie wilgotne).
Do suchych skladnikow dodaje wymieszane plyny i dodatki. Szybko lecz delikatnie mieszam wszystko ze soba...
Ciasta muffinkowego nie nalezy miksowac ani zbytnio mieszac; szybko przelozyc do muffinkowej formy wylozonej papierowymi foremkami i piec 20 min w piecu nagrzanym do 190 C. Im predzej muffinki znajda sie w piecu po wymieszaniu produktow tym lepiej! (spulchniacze zaczynaja dzialac w momencie polaczenia z plynami, a ich moc szybko zanika)
credits: przepis pochodzi z J.Oliver's Forum (lata temu)
1 1/2 szklanki maki
1/2 (lub nawet mniej) szklanki cukru (caster sugar idealnie)
2 czubate lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
Suche skladniki przesiac i wymieszac.
W innej misce polaczyc ze soba:
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
1 jajo
2 lyzki extraktu z wanilii
Jedna szklanka dowolnych dodatkow: tutaj kawalki bialej czekolady i orzechow wloskich.
UWAGA! Zanim szklanke wypelnie dodatkami...wkladam do niej, rozmiekczona widelcem, polowe banana (sa wtedy pysznie wilgotne).
Do suchych skladnikow dodaje wymieszane plyny i dodatki. Szybko lecz delikatnie mieszam wszystko ze soba...
Ciasta muffinkowego nie nalezy miksowac ani zbytnio mieszac; szybko przelozyc do muffinkowej formy wylozonej papierowymi foremkami i piec 20 min w piecu nagrzanym do 190 C. Im predzej muffinki znajda sie w piecu po wymieszaniu produktow tym lepiej! (spulchniacze zaczynaja dzialac w momencie polaczenia z plynami, a ich moc szybko zanika)
credits: przepis pochodzi z J.Oliver's Forum (lata temu)
Ostatnią edycję dokonał moderator: