- Kwi 23, 2006
- 1,690
- 0
- 0
[SIZE=24pt]Mufinki z tuńczykiem i czarnymi oliwkami[/SIZE]
Przepis pochodzi z książki "1 Teig = 100 Muffins"
Składniki:
Wykonanie:
I może jakieś zdjęcia na zachętę:
Smacznego.
Przepis pochodzi z książki "1 Teig = 100 Muffins"
Składniki:
- 90g czarnych oliwek bez pestki
- 280g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 duże jajka
- 250ml maślanki
- 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 90g roztopionego i ostudzonego masła
- 400g tuńczyka w oleju z puszki, odlany z oleju i rozdrobniony
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Formę na 12 muffinków nasmarować lub wyłożyć papierowymi foremkami. Odłożyć na bok 12 oliwek.
- Suche skąłdniki mieszamy ze sobą, mokre ze sobą. Mokre wlewamy do suchych, dodajemy tuńczyka i pokrojone oliwki. Mieszamy wszystko razem do połączenia się.
- Nakładać ciasto do foremek, na wierzch wcisnąć oliwkę. Piec ok 20 minut.
- Pozwolić trochę im się ostudzić, podawać ciepłe (zimne też są dobre do zjedzenia).
I może jakieś zdjęcia na zachętę:


Smacznego.