Lud_
Member
- Maj 19, 2008
- 1,368
- 0
- 0
madziawoj @ 25 Aug 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=886192Mam w planie upiec w najbliższym czasie to ciasto. Chciałabym w tortownicy, wiem, że Ty Margot piekłaś w prostokatnej formie 30x23cm. Czy mogłabyś powiedzieć jaka powinna być wielkość torownicy? A może Joanna albo Maryna tu zajrzą i podpowiedzą...
Margot @ 25 Aug 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=886213hm , ja piekłam w blaszce ale bym dała taką tortownice o średnicy 24 cmAlbo 25 lub 26 nawet - ciasta jest sporo, do tego ubite białka, ładnie rośnie...![]()
Ja jeszcze dodam, że piekłam w dużej blaszce prostokątnej (25X40cm), nieznacznie zwiększając proporcje. Nie przeliczałam nic procentowo, ot, tak na oko:
125 g masła
0,5 szkl wody
4 łyżki oleju
4,5-5 łyżek kakao
2,5 szkl mąki
4 żółtka
6 białek
kilka chlupków czerwonego wina od siebie![]()
1 szkl cukru - nie zwiększałam
2,5 łyżeczki proszku