- Lip 11, 2007
- 861
- 1
- 0
Składniki:
- torebka budyniu waniliowego na 0,5 l mleka
- 0,4 l mleka
- 1/3 laski wanilii
- 200 g czekolady białej
- 4 łyżeczki żelatyny ( rozpuścić w odrobinie gorącej wody)
- 500 g śmietany kremówki
Wykonanie:
Budyń rozmącić w odrobinie mleka. Wanilię rozciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka. Ziarenka i skórkę z wanilii wrzucić do pozostałego mleka, zagotować. Zrobić budyń, wyjąć skórki z wanilii.
Do gorącego budyniu wrzucić połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści, wlać żelatynę. Tak przygotowany budyń przykryć folią i odstawić do wystygnięcia.
Ubić śmietanę na sztywno. Wystudzony budyń połączyć z bitą śmietaną ( oczywiście śmietana do budyniu). Gotowe
. Można wykorzystać samodzielnie jako deser, ja przełożyłam nią biszkopt.
Ps- można mus posłodzić, dla mnie jednak 200 g białej czekolady w zupełności wystarczyło.
- torebka budyniu waniliowego na 0,5 l mleka
- 0,4 l mleka
- 1/3 laski wanilii
- 200 g czekolady białej
- 4 łyżeczki żelatyny ( rozpuścić w odrobinie gorącej wody)
- 500 g śmietany kremówki
Wykonanie:
Budyń rozmącić w odrobinie mleka. Wanilię rozciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka. Ziarenka i skórkę z wanilii wrzucić do pozostałego mleka, zagotować. Zrobić budyń, wyjąć skórki z wanilii.
Do gorącego budyniu wrzucić połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści, wlać żelatynę. Tak przygotowany budyń przykryć folią i odstawić do wystygnięcia.
Ubić śmietanę na sztywno. Wystudzony budyń połączyć z bitą śmietaną ( oczywiście śmietana do budyniu). Gotowe

Ps- można mus posłodzić, dla mnie jednak 200 g białej czekolady w zupełności wystarczyło.
Ostatnią edycję dokonał moderator: