Lekko kwaskowaty, zolciutki i puszysty mus. Jedna z wersji deseru bardzo popularnego w Portugalii.
2 owoce mango
1 pomarancza
200 ml smietany kremowki
125g jogurtu naturalnego
4 lyzki cukru
2 platki zelatyny (lub pelna lyzeczka zelatyny w proszku)
1 bialko jaja
Zmiksowac mango na puree. Dodac sok wycisniety z pomaranczy, otarta skorke z 1/2 pomaranczy i cukier. Dodac jogurt, rozpuszczona w odrobinie wody zelatyne. Dobrze zmiksowac. Nastepnie wymieszac z ubita smietana i ubitym na sztywno bialkiem. Wstawic do lodowki do stezenia.
Czasem jogurt zastepowany jest slodkim mlekiem skondensowanym, wtedy oczywiscie nie dodajemy juz cukru. Ja osobiscie lubie ten mus lekko zamrozony.

2 owoce mango
1 pomarancza
200 ml smietany kremowki
125g jogurtu naturalnego
4 lyzki cukru
2 platki zelatyny (lub pelna lyzeczka zelatyny w proszku)
1 bialko jaja
Zmiksowac mango na puree. Dodac sok wycisniety z pomaranczy, otarta skorke z 1/2 pomaranczy i cukier. Dodac jogurt, rozpuszczona w odrobinie wody zelatyne. Dobrze zmiksowac. Nastepnie wymieszac z ubita smietana i ubitym na sztywno bialkiem. Wstawic do lodowki do stezenia.
Czasem jogurt zastepowany jest slodkim mlekiem skondensowanym, wtedy oczywiscie nie dodajemy juz cukru. Ja osobiscie lubie ten mus lekko zamrozony.