- Lis 28, 2005
- 33,757
- 6,120
- 113
Mus z twarożku i ogórka
Pomysł podpatrzony w książce Dukana "350 nowych przepisów", ale proporcje, składniki i wykonanie własne.
Dobór składników związany z zawartością lodówki, można robić z samego serka homogenizowanego lub zwykłego twarożku.
Składniki:
serek wiejski z Piątnicy lekki 3% (150 g)
2 czubate łyżki serka homogenizowanego 3% z Lidla
1/3 ogórka szklarniowego
łyżka posiekanego koperku
ząbek czosnku, drobno posiekany
100 ml mleka
2 łyżeczki żelatyny
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Zagotować mleko (np. w mikrofalówce), dodać do niego żelatynę, mieszać do rozpuszczenia.
Zetrzeć ogórka na tarce (ze skórką), posolić. Dodać serki, sok z cytryny, czosnek i koperek, zmiksować blenderem na gładką masę.
Do żelatyny dodać łyżkę masy serowej, wymieszać, połączyć z restą masy, doprawić do smaku.
Wylać do foremek (użyłam silikonowej formy w różyczki, przepłukanej wodą), odstawić do stężenia.
Z tych proporcji wyszło mi pięć różyczek.

Pomysł podpatrzony w książce Dukana "350 nowych przepisów", ale proporcje, składniki i wykonanie własne.
Dobór składników związany z zawartością lodówki, można robić z samego serka homogenizowanego lub zwykłego twarożku.
Składniki:
serek wiejski z Piątnicy lekki 3% (150 g)
2 czubate łyżki serka homogenizowanego 3% z Lidla
1/3 ogórka szklarniowego
łyżka posiekanego koperku
ząbek czosnku, drobno posiekany
100 ml mleka
2 łyżeczki żelatyny
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Zagotować mleko (np. w mikrofalówce), dodać do niego żelatynę, mieszać do rozpuszczenia.
Zetrzeć ogórka na tarce (ze skórką), posolić. Dodać serki, sok z cytryny, czosnek i koperek, zmiksować blenderem na gładką masę.
Do żelatyny dodać łyżkę masy serowej, wymieszać, połączyć z restą masy, doprawić do smaku.
Wylać do foremek (użyłam silikonowej formy w różyczki, przepłukanej wodą), odstawić do stężenia.
Z tych proporcji wyszło mi pięć różyczek.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: