- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Musztardowo-kukurydziane bułeczki na zakwasie pszennym wg Leparda
Składniki:
200g mąki pszennej 550
50g maki kukurydzianej
100g zakwasu pszennego
125g wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka musztardy w proszku
5g drożdży świeżych ( lub odrobinę suchych, tak na czubku noża)
Do posmarowania: 2 łyżeczki wody rozmieszane z 1 łyżką oliwy i 1 łyżeczką musztardy
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki suche. Oddzielnie rozmieszać zakwas z woda i drożdżami tak żeby tworzyły jednolity roztwór. Połączyć suche składniki z mokrymi i wyrabiać w maszynie lub mikserem, aż całość utworzy miękkie, lekko klejące ciasto. Zagnieść w kule i odstawić do lekko naoliwionej miski, przykryć, odczekać 10 minut. Po upływie tego czasu wyłożyć ciasto na natłuszczony blat, wyrabiac przez 10 sekund i ponownie włożyć do miski.
Powtórzyć te czynność jeszcze raz po 10 minutach. Następnie całość przykryta odstawić w cieple 21 – 25 st.C na około 1 godzinę.
Wyjąc ciasto na blat, podzielić na 8 części. Z każdego kawałka uformować kule.
Przykryć ściereczka i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
W międzyczasie rozmieszać składniki glazury. Piekarnik nastawić na 210 st. C. Prostokątną blachę wysypać mąką kurydziana. Każdą wyrośniętą bułeczkę przepołowić naciskając nie do końca, tak, aby połówki były połączone jedynie cienka warstwa ciasta.
Zagłębienie posmarować glazura, obydwie połówki połączyć razem i docisnąć. Układać na blasze i na zakończenie jeszcze raz wierzchy bulek posmarować glazura.
Pieczenie:
Piec w temperaturze 210 st.C przez 15 m minut, zmniejszyć temp do 190 st i pozostawić jeszcze na ok. 15 min do lekkiego zbrązowienia.
---------------------------------------------------
Nie miałam musztardy w proszku, wiec nie dodałam do ciasta. Do glazury użyłam musztardy ze słoiczka. Buleczki pięknie puchły w piekarniku mimo naprawdę minimalnej ilości drożdży i rozchylały się w czasie pieczenia. Z wyglądu przypominają nasze „murarki”.
Po rozkrojeniu są puszyste a lekka nuta musztardy daje im bardzo dobry smak.

Składniki:
200g mąki pszennej 550
50g maki kukurydzianej
100g zakwasu pszennego
125g wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka musztardy w proszku
5g drożdży świeżych ( lub odrobinę suchych, tak na czubku noża)
Do posmarowania: 2 łyżeczki wody rozmieszane z 1 łyżką oliwy i 1 łyżeczką musztardy
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki suche. Oddzielnie rozmieszać zakwas z woda i drożdżami tak żeby tworzyły jednolity roztwór. Połączyć suche składniki z mokrymi i wyrabiać w maszynie lub mikserem, aż całość utworzy miękkie, lekko klejące ciasto. Zagnieść w kule i odstawić do lekko naoliwionej miski, przykryć, odczekać 10 minut. Po upływie tego czasu wyłożyć ciasto na natłuszczony blat, wyrabiac przez 10 sekund i ponownie włożyć do miski.

Powtórzyć te czynność jeszcze raz po 10 minutach. Następnie całość przykryta odstawić w cieple 21 – 25 st.C na około 1 godzinę.

Wyjąc ciasto na blat, podzielić na 8 części. Z każdego kawałka uformować kule.

Przykryć ściereczka i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

W międzyczasie rozmieszać składniki glazury. Piekarnik nastawić na 210 st. C. Prostokątną blachę wysypać mąką kurydziana. Każdą wyrośniętą bułeczkę przepołowić naciskając nie do końca, tak, aby połówki były połączone jedynie cienka warstwa ciasta.

Zagłębienie posmarować glazura, obydwie połówki połączyć razem i docisnąć. Układać na blasze i na zakończenie jeszcze raz wierzchy bulek posmarować glazura.

Pieczenie:
Piec w temperaturze 210 st.C przez 15 m minut, zmniejszyć temp do 190 st i pozostawić jeszcze na ok. 15 min do lekkiego zbrązowienia.

---------------------------------------------------
Nie miałam musztardy w proszku, wiec nie dodałam do ciasta. Do glazury użyłam musztardy ze słoiczka. Buleczki pięknie puchły w piekarniku mimo naprawdę minimalnej ilości drożdży i rozchylały się w czasie pieczenia. Z wyglądu przypominają nasze „murarki”.
Po rozkrojeniu są puszyste a lekka nuta musztardy daje im bardzo dobry smak.
