Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
najłatwiejszy chleb drożdzowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="barbi1" data-source="post: 699425" data-attributes="member: 7404"><p>znalazłkam ten przepis gdzies na internecie-------Autor: Grażyna Toruńczyk </p><p>robilam już parę razy, zawsze wychodzi super</p><p> </p><p> Składniki</p><p>- 5 dag drożdży</p><p>- 2 szklanki ciepłej wody</p><p>- 80 dag mąki</p><p>- 2 łyżki oleju</p><p>- łyżka soli</p><p>- olej do natłuszczenia blachy </p><p></p><p>Sposób przyrządzania:</p><p>Drożdże rozprowadź w misce z wodą, dodaj, mieszając, większą część mąki. Przykry czystą ściereczką i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotuj blachę. Dodaj olej i sól. Zagnieć ciasto, dosypując pozostałą mąkę. Wyrabiaj je tak długo, aż przestanie kleić się do dłoni. Uformuj bochenki i ułóż je na blasze (lub umieść ciasto w natłuszczonych formach keksowych). Nakryj je ściereczką, po czym odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Piecz około godziny. </p><p></p><p>...ja pieke 45 minut , po 10 minutach zmniejszam temp. na 190 st.C</p><p></p><p>...autorka przepisu dadaje jeszcze ze :</p><p>Uwaga: bardzo smaczna (i zdrowa!) jest otrębowo-ziołowa wersja tego chleba. Do ciasta dosypujemy opakowanie (125 g) pszennych otrębów (używamy wtedy odpowiednio mniej mąki) oraz po łyżce majeranku, kminku i tymianku (bądź jednego czy dwu z tych ziół). Można też eksperymentować z innymi ulubionymi przyprawami.</p><p></p><p></p><p>a to fotka mojego wypieku</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="barbi1, post: 699425, member: 7404"] znalazłkam ten przepis gdzies na internecie-------Autor: Grażyna Toruńczyk robilam już parę razy, zawsze wychodzi super Składniki - 5 dag drożdży - 2 szklanki ciepłej wody - 80 dag mąki - 2 łyżki oleju - łyżka soli - olej do natłuszczenia blachy Sposób przyrządzania: Drożdże rozprowadź w misce z wodą, dodaj, mieszając, większą część mąki. Przykry czystą ściereczką i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotuj blachę. Dodaj olej i sól. Zagnieć ciasto, dosypując pozostałą mąkę. Wyrabiaj je tak długo, aż przestanie kleić się do dłoni. Uformuj bochenki i ułóż je na blasze (lub umieść ciasto w natłuszczonych formach keksowych). Nakryj je ściereczką, po czym odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Piecz około godziny. ...ja pieke 45 minut , po 10 minutach zmniejszam temp. na 190 st.C ...autorka przepisu dadaje jeszcze ze : Uwaga: bardzo smaczna (i zdrowa!) jest otrębowo-ziołowa wersja tego chleba. Do ciasta dosypujemy opakowanie (125 g) pszennych otrębów (używamy wtedy odpowiednio mniej mąki) oraz po łyżce majeranku, kminku i tymianku (bądź jednego czy dwu z tych ziół). Można też eksperymentować z innymi ulubionymi przyprawami. a to fotka mojego wypieku [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
najłatwiejszy chleb drożdzowy
Top
Bottom