najłatwiejszy chleb drożdzowy

barbi1

Member
Lut 1, 2008
11
0
0
znalazłkam ten przepis gdzies na internecie-------Autor: Grażyna Toruńczyk
robilam już parę razy, zawsze wychodzi super

Składniki
- 5 dag drożdży
- 2 szklanki ciepłej wody
- 80 dag mąki
- 2 łyżki oleju
- łyżka soli
- olej do natłuszczenia blachy

Sposób przyrządzania:
Drożdże rozprowadź w misce z wodą, dodaj, mieszając, większą część mąki. Przykry czystą ściereczką i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotuj blachę. Dodaj olej i sól. Zagnieć ciasto, dosypując pozostałą mąkę. Wyrabiaj je tak długo, aż przestanie kleić się do dłoni. Uformuj bochenki i ułóż je na blasze (lub umieść ciasto w natłuszczonych formach keksowych). Nakryj je ściereczką, po czym odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Piecz około godziny.

...ja pieke 45 minut , po 10 minutach zmniejszam temp. na 190 st.C

...autorka przepisu dadaje jeszcze ze :
Uwaga: bardzo smaczna (i zdrowa!) jest otrębowo-ziołowa wersja tego chleba. Do ciasta dosypujemy opakowanie (125 g) pszennych otrębów (używamy wtedy odpowiednio mniej mąki) oraz po łyżce majeranku, kminku i tymianku (bądź jednego czy dwu z tych ziół). Można też eksperymentować z innymi ulubionymi przyprawami.


a to fotka mojego wypieku
 

barbi1

Member
Lut 1, 2008
11
0
0
[a to fotka mojego wypieku[/quote]
 

Załączniki

  • IMG_1211.JPG
    IMG_1211.JPG
    603.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

barbi1

Member
Lut 1, 2008
11
0
0
zrobilam tez foto przepis na tem wypiek
pobawilam sie troche ..fotki z kazdego etapu pracy ...jak ktos chce to chetnie przesle ...piszcie
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
bardzo dobry chlebek
icon_mrgreen.gif
lecker.gif
tylko skórka bardzo jest twarda , może trzeba czymś posmarować żeby była chrupiąca ( a może pieczenie w termoobiegu za bardzo wysusza skórkę ???
gruebel_2.gif
 

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
ewelinka111 @ 11 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702850bardzo dobry chlebek
icon_mrgreen.gif
lecker.gif
tylko skórka bardzo jest twarda , może trzeba czymś posmarować żeby była chrupiąca ( a może pieczenie w termoobiegu za bardzo wysusza skórkę ???
gruebel_2.gif
tak wlasnie, pieczenie chleba w termoobiegu bardzo wysusza skorke, radze piec na normalnym pieczeniu, lub na specjalnym programie do chleba, niektore piekarniki taki maja. Zeby nie byl taki suchy mozna tez popsikac piekarnik woda zraszaczem do roslin przed wlozeniem chleba do piekarnika, psikac chleb w trakcie pieczenia lub wlozyc naczynie z woda, ale tego ostatniego nie probowalam. Raz upieklam chlebek na termoobiegu i byl strasznie wysuszony.
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
daglo @ 11 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702861tak wlasnie, pieczenie chleba w termoobiegu bardzo wysusza skorke, radze piec na normalnym pieczeniu, lub na specjalnym programie do chleba, niektore piekarniki taki maja. Zeby nie byl taki suchy mozna tez popsikac piekarnik woda zraszaczem do roslin przed wlozeniem chleba do piekarnika, psikac chleb w trakcie pieczenia lub wlozyc naczynie z woda, ale tego ostatniego nie probowalam. Raz upieklam chlebek na termoobiegu i byl strasznie wysuszony.
popelniłam podstawowy błąd .igdy nie wiem co piec w termoobiegu ? a chlebek jest pyszny nastepnym razem dodam ziarna słonecznika .
a może posmarowac chlebek białkiem
icon_question.gif
icon_neutral.gif
gruebel_2.gif
 

Szarotka

Member
Kwi 12, 2007
1,293
0
0
Bardzo dobry chleb, upiekłam z połowy porcji w keksówce i wyszedł jak malowany wyrośnięty zarumieniony i pyszny. Będę piekła go częściej i następnym razem z całej porcji.
Dzięki Barbi za świetny i prosty przepis
cvety.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
0
0
Ja właśnie robię, tzn., nastawiłam do wyrastania. Trzymajcie kciuki, żeby wyszedł, bo to mój pierwszy chleb
icon_mrgreen.gif


Robię z połowy porcji.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
0
0
Udał się
freu.gif

Jest świetny. robiłam z połowy porcji, piekłam 10 min w 200st a potem 30 min w 180st. 2 razy podczas pieczenia psiknęłam wodą ze spryskiwacza do kwiatków, skórka wyszła miękka, podrumieniłam ją trochę górną grzałką.
Wierzch posypałam delikatnie sezamem i makiem.

S4021257.JPG

S4021263.JPG

Dziękuję za super przepis, na pewno będę powtarzać
cvety.gif
 

Załączniki

  • S4021257.JPG
    S4021257.JPG
    35.5 KB · Wyświetleń: 0
  • S4021263.JPG
    S4021263.JPG
    35.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
0
0
gruebel_2.gif
chyba złapałam chlebowego bakcyla, który tu się szerzy
icon_lol.gif


Tylko patrzeć, aż maszynę kupię
icon_redface.gif
 

barbi1

Member
Lut 1, 2008
11
0
0
...skorka na drugi dzien -u mnie juz miekka , trzymam w woreczku foliowym chleb -znika szybko
..ostatnio dodalam troche m.kukurydzianej -100g

dzieki ..a ja wlasnie mam w piekarniku nowy
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
0
0
Wczoraj robiłam
icon_smile.gif


Dałam 3/4 mąki pszennej i 1/4 mąki żytniej. Wyszedł jeszcze bardziej super
icon_mrgreen.gif


Wieczorem postaram się zamiescić forkę, bo tym razem trochę ciemniejszy wyszedł- z uwagi na makę żytnią, przepyszny.

Chyba przestaniemy kupować chleb
gruebel_2.gif
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
0
0
Dodaję obiecane zdjęcie wersji pszenno-żytniej:

chleb_dro_d_owy.JPG
 

Załączniki

  • chleb_dro_d_owy.JPG
    chleb_dro_d_owy.JPG
    38.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
0
0
Dziękuję
icon_redface.gif
icon_biggrin.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
0
0
Przychodzę powiedzieć, że ten fantastyczny chlebek niekoniecznie musi być pieczony w keksówce. Już nie raz robiłam z niego bochenki, podłużne lub okrągłe, pięknie wyrastają i podczas pieczenia kształt się nie psuje.



DSC_0390.JPG
 

Załączniki

  • DSC_0390.JPG
    DSC_0390.JPG
    103.6 KB · Wyświetleń: 0