Najprostszy sposob na kurczaka

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Widze Ze przepis ewoluuje
icon_lol.gif

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
I ja dołączyłam do wielbicieli tegoż danka. Wczoraj po raz pierwszy go piekłam - smakował wybornie!!! A robotki przy nim tyle co nic... Podałam go ze świeżymi bułeczkami, sałatką ze słoika - ogórki, papryka, marchewak, cebula,... i sosem (osobno) majonezowo-śmietanowo-czosnkowym.
Mniam...
Następnym razem może pokombinuję z ulepszaczami - tak z ciekawości, bo ten wczorajszy w smaku był IDEALNY.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dzieki wam wszystkie cin-cinki
cvety.gif
Dzięki waszym opisom i ja się odważyłam i upiekłam
icon_mrgreen.gif

Wyszło supcio. Delikatne, soczyste mięsko, wytopiony tłuszcz, skórka chrupiaca, przezroczysta - mniamć
lecker.gif

O ile skórka była lekko za słona, to w srodku nawet mi sie wydawało za mało słone
icon_lol.gif
Ale to chyba złudzenie. Jednakże następnym razem napewno go nafaszeruje czymś, bo rzeczywiście cos mu brakowało smakowo - był za bardzo delikatny w smaku.
daumen.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Zrobiłam, mięsko bardzo smaczne i delikatne
icon_smile.gif

Tylko dlaczego taki blady? Skórka faktycznie zrobiła się przezroczysta, ale rumienić się nie chciała
icon_sad.gif

A musiałam go w końcu wyjąć, bo widać było, że za bardzo wyschnie.
Następnym razem posypię go przyprawami, zwłaszcza pieprzem, czosnkiem i ostrą papryką.
mniam.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Witam
wink.gif
Milo mi, mam nadzieję często tu gościć
freu.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Mała_Mi @ 23 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=400242Zrobiłam, mięsko bardzo smaczne i delikatne
icon_smile.gif

Tylko dlaczego taki blady? Skórka faktycznie zrobiła się przezroczysta, ale rumienić się nie chciała
icon_sad.gif
Witaj Mała_Mi
wink.gif

U mnie kurczak tez nie zamocno się zarumienił, ale skórka smiesznie zabarwiła sie na różowo
icon_mrgreen.gif
Grunt, że chrupiąca, jak z rożna
fiesgrins.gif
Może musisz zwiększyć temp.?
gruebel_2.gif
Ja nastepnym razem zwiększę u siebie

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Zrobiony.pozarty.Smaczny,soczysty.Rano pocytryniłam go,natarłam przyprawą do kuraków,ziołami do srodka dałam czosnek.Przed wrzuceniem na sól osuszyłam go b ynie przykleiła się od razu.Piekłam razem z ziemniakami w soli/nie pamietam dokładnie ich nazwy/.Do tego sosik czosnkowy.Polecam-zwłaszcza,że samo się robi szczególnie teraz przed świętami.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Simona @ 18 Oct 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=185384Slyszalam ze w ten sam sposob mozna upiec rybe.
Mozna i wychodzi doskonala.
Tylko musi byc otoczona sola ze wszystkich stron. Ja uzywam morskiej soli gruboziarnistej i mocno skrapiam ja woda przed pieczeniem. Tworzy sie taka fajna skorupa, ze rozbijamy ja mlotkiem, co jest dodatkowa atrakcja przy stole.
icon_smile.gif
Tak z 1,5 kg soli sie zuzywa na 1 duza rybe.

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
OK, geniealny przepis, najlepszy kurczak jakiego od dawna jadlam
daumen.gif
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

tzn. mielismy tylko nozki, bo to jedyna czesc kuraka, ktora nam smakuje
icon_wink.gif

na 4 nozki zuzylam ok. 300g soli, ktora po upieczeniu wogole nie byla twarda, tak ma to byc?

nozki wyszly aromatyczne, soczyste z chrupiaca skorka

Simona
bussi.gif
bussi.gif

flamenco

Member
Lis 13, 2006
81
0
0
Witam Was
icon_smile.gif

Od dawna jestem czytaczką forum, ale z powodu popsutej cyfrówki nie uczestniczę czynnie, a szkoda
icon_sad.gif
A tak bez własnych fotek jakoś mi nijak, kiedy patrzę na Wasze pyszności ...

A co do kurczaka...
No właśnie, nawet bez foty postanowiłam się wpisać !
icon_smile.gif
Dziś zrobiłam, dziś pożarłam połowę
icon_smile.gif
))
Bardzo dobry to za mało powiedziane ! I wreszcie mam sposób na ekstra szybkie danie !
Słone nie było, bo sól rzeczywiście stwardniała. Skórka była chrupiąca (włączyłam grill na moment na koniec) i chyba pierwszy raz w życiu z prawdziwą przyjemnością zjadłam skórkę z pieczonego kurczaka: chrupiącą i nie gumiastą
icon_smile.gif
))

Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie spóbowali
icon_smile.gif

Niebawem pieke tym sposobem kaczkę, jesli ma być tym sposobem mniej tłusta
icon_smile.gif

Pozdrawiam i mam nadzieję, że niebawem dołaczę się z fotkami ;)

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Przepis jest super, muszę koniecznie spróbować jeszcze kaczkę (to będzie pierwsza kaczka w moim życiu, zawsze się obawiałąm tłustości a tu chyba nie ma szans
icon_smile.gif
).

Simona

Member
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Ale dla kaczki jeszcze wiecej soli, tak z dwa kilo. Ostatni robilam - pierwszy raz - w kilo i bylo za malo bo troche plywala w tym.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113
Simona @ 7 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=500454Ale dla kaczki jeszcze wiecej soli, tak z dwa kilo. Ostatni robilam - pierwszy raz - w kilo i bylo za malo bo troche plywala w tym.
To zależy od "tłustości" kaczki. Moja w kilogramie wyszła bardzo dobra. Tylko trzymałam ją w piekarniku nieco dłużej niż kurczaka. A przed - natarłam w środku cytryną, majerankiem i odrobiną soli.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Skonsumowany. Niezwyły smak, znaczy - w zasadzie kurczakowy smak, ale naprawdę nie spodziewałam się, że taki delikatny. I ta skórka <mniamć>

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy