- Sty 3, 2009
- 27,947
- 2,293
- 113
Wpisuję, bo już dwie osoby mnie pytały o ten przepis, a naleśniki są przepyszne. Tak pyszne, że jem je bez niczego.
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
3/4 szklanki gęstej śmietany (daję 18%)
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
Mąkę, mleko, śmietanę i sól ubić trzepaczką. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać jajka nie przerywając ubijania. Gotowe ciasto odstawić na pół godziny. Przed smażeniem dobrze ciasto zamieszać kilka razy trzepaczką. Ja smażę bez tłuszczu (za pomocą pędzelka lub wacika natłuszczam tylko lekko olejem patelnię przed smażeniem pierwszego naleśnika, który przez to wychodzi nieco bezkształtny, ale reszta jest już ładna). W książce jest mowa o smażeniu na maśle.
Autorka podaje, że z tej porcji ciasta dostaje 12 naleśników o średnicy 18 cm. Mnie wychodzi więcej, bo wolę cienkie.
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
3/4 szklanki gęstej śmietany (daję 18%)
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
Mąkę, mleko, śmietanę i sól ubić trzepaczką. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać jajka nie przerywając ubijania. Gotowe ciasto odstawić na pół godziny. Przed smażeniem dobrze ciasto zamieszać kilka razy trzepaczką. Ja smażę bez tłuszczu (za pomocą pędzelka lub wacika natłuszczam tylko lekko olejem patelnię przed smażeniem pierwszego naleśnika, który przez to wychodzi nieco bezkształtny, ale reszta jest już ładna). W książce jest mowa o smażeniu na maśle.
Autorka podaje, że z tej porcji ciasta dostaje 12 naleśników o średnicy 18 cm. Mnie wychodzi więcej, bo wolę cienkie.