moni20 @ 3 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=758564hofi dzis na obiad twoje nalesnikidorzucilam do srodka tylko jeszcze inne warzywka i jeszcze mozarelle do tego sos z czerwonych warzyw - zobaczymy jak bedzie smakowac
Cieszę się!! Smacznego!!![]()
![]()
hofi @ 16 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=728786Ciasta do farszu daję na oko, ma być zwarte, konsystencji powideł (domowych oczywiście). Można też dorzucić tartego sera żółtego, czasem daję jak mam resztki.
Przepis na takie naleśniki mam w starej książce kucharskiej (kuchnia polska). wg tego przepisu do usmażonych (1/2 kg) pieczarek z cebulą (1 duża)dodaje się 2-3 łyżki gęstej śmietany (ja daję 2), oprósza mąką ( 1 łyżka) i po wymieszaniu jeszcze chwilę przesmażyć. do tego farszu można dodać natkę pietruszki. Tak zagęszczony farsz nie rozlatuje się.
hofi @ 16 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=728699Jak już zmiękną to dla zagęszczenia wlewam do nich trochę ciasta naleśnikowego i zeby się nie rozsypały przy jedzeniu. Odstawiam do ostygnięcia, a w tym czasie smażę naleśniki. Potem nakładam farsz i zawijam jak gołąbki, podsmażam (takie są wtedy chrupiące, najlepsze) i zajadamy. Można polać sosem pieczeniowym, czy jakim kto lubi.Ja robię farsz trochę inaczej. Oczyszczone i pokrojone pieczarki duszę na maśle (z cebulką lub bez) i w takiej formie lądują w naleśnikach, nie zagęszczam ich już niczym, a żeby się "nie rozsypały przy jedzeniu"ale przede wszystkim, żeby naleśniki były jeszcze lepsze oprócz pieczarek w naleśnikach ląduje starty żółty ser - koniecznie!
![]()
Następnie naleśniki składam w tzw. chusteczkę i podsmażam na masełku. Polecam!![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.