Naleśniki z pieczarkami

Dzoana1

Member
Lip 31, 2008
7
0
0
ja dodałam sera żółtego do farszu pychotka palce lizać
mniam.gif

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
hofi dzis na obiad twoje nalesniki
icon_smile.gif
dorzucilam do srodka tylko jeszcze inne warzywka i jeszcze mozarelle do tego sos z czerwonych warzyw - zobaczymy jak bedzie smakowac

trygrys

Member
Gru 30, 2005
16
0
0
zrobiłam
icon_smile.gif
- pychotka
dodałam do farszu sera żółtego startego, a wczesniej do pieczarek wlałam spooooro keczupu
mniam mniam
dzięki za pomysł
icon_smile.gif

Alivea

Member
Paź 16, 2008
42
0
0
Robie od zawsze podobne naleśniczki w dwóch wersjach- pierwsza to zapiekane,posypane serem,a druga obsmażana w stylu krokietów.Co do farszu-ciut podobnie;obsmażam starte na duzych oczkach pieczarki z cebulką,przyprawiam pieprzem ziołowym i solą,a zagęszczam bułką tartą;) pycha.

Nalle

Active member
Wrz 20, 2004
3,397
34
48
A zamrażacie już usmażone w panierce krokiety i po rozmrożeniu podgrzewacie w mikrofalówce/piekarniku? Czy do zamrażarki wkładacie nafaszerowane naleśniki i potem je dopiero panierujecie (po rozmrożeniu)?
Nigdy nie mroziłam naleśników a byłoby to fajne do przygotowania przed świętami BN.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
U nas zawsze mrozi sie w panierce. Wczesniej wyciagnać z zamrażari zeby sie rozmroziły i pózniej na patelni sie odsmaża yulko trzeba pilnować żeby sie nie przypaliły. Nie robilismy nigdy w mikrofalówce ale może też byłyby smaczne
gruebel_2.gif

Nalle

Active member
Wrz 20, 2004
3,397
34
48
Ilonko - dziękuję za błyskawiczną odp
icon_biggrin.gif
Odgrzewania w mikro boję się tylko o tyle, czy nie wyjdą gumowe - dlatego myślałam o blaszce wysmarowanej lekko olejem i podgrzaniu w piekarniku.
Przepyszne są takie krokiety i na pewno jeszcze je zrobię - dzisiejsza partia niestety prawie zniknęła
icon_mrgreen.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Własnie z powodu obawy przed gumowatościa zawsze u nas sa odsmażane.
Mysle, ze z piekarnika tez byłyby OK
daumen.gif

Mam partie zamrozona w pudelku od lodów. Mama szalała w sezonie grzybowym, sami nie przejadali to i ja sie zalapałam. W razie gości tylko barszcz ugotować i jedzonko gotowe
icon_lol.gif

barbaśka

Member
Cze 6, 2009
1
0
0
hofi @ 16 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=728786Ciasta do farszu daję na oko, ma być zwarte, konsystencji powideł (domowych oczywiście
icon_mrgreen.gif
). Można też dorzucić tartego sera żółtego, czasem daję jak mam resztki.
Przepis na takie naleśniki mam w starej książce kucharskiej (kuchnia polska). wg tego przepisu do usmażonych (1/2 kg) pieczarek z cebulą (1 duża)dodaje się 2-3 łyżki gęstej śmietany (ja daję 2), oprósza mąką ( 1 łyżka) i po wymieszaniu jeszcze chwilę przesmażyć. do tego farszu można dodać natkę pietruszki. Tak zagęszczony farsz nie rozlatuje się.

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
To moja ulubiona wersja nalesników
icon_smile.gif

Do moich dodaje jeszcze natkę pietruszki( pod koniec smazenia pieczarek i cebuli) Nastepnie nakladam farsz dodaje plasterek sera , zwijam jak goląbki i nieobtoczone w jajku i bulce smaże na patelni aż się zarumienią. Pychota. My zazwyczaj jadamy bez sosu , ale są niezle z sosem czosnkowym
icon_mrgreen.gif
lub pomidorowym

Edit : spojrzałam na to zdjecie u góry - i nie - ja nie zwijam jak gołąbki - ja je skladam w kwadrat
gruebel_2.gif
I moje sa duzo ciemniejsze. Hmmm, a moze by tak jutro na obiad .... to bym wam fotkę odrazu wrzucila
icon_lol.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Madalena

Member
Mar 28, 2006
46
0
0
Zrobiłam naleśniki wg tego przepisu i muszę powiedzieć rewelacja!!!!Ja uwiebiam pieczarki w każdej postaci jednak z naleśników zawsze mi "wyłaziły" co mnie skutecznie powstrzymało od robienia naleśników z pieczarkami.
Dzięki tej prostej metodzie na stałe wracają do mojego menu.
polecam ten przepis zdecydowanie każdemu.

kati81

Member
Cze 10, 2006
125
0
0
hofi @ 16 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=728699Jak już zmiękną to dla zagęszczenia wlewam do nich trochę ciasta naleśnikowego i zeby się nie rozsypały przy jedzeniu. Odstawiam do ostygnięcia, a w tym czasie smażę naleśniki. Potem nakładam farsz i zawijam jak gołąbki, podsmażam (takie są wtedy chrupiące, najlepsze) i zajadamy. Można polać sosem pieczeniowym, czy jakim kto lubi.
Ja robię farsz trochę inaczej. Oczyszczone i pokrojone pieczarki duszę na maśle (z cebulką lub bez) i w takiej formie lądują w naleśnikach, nie zagęszczam ich już niczym, a żeby się "nie rozsypały przy jedzeniu" ;) ale przede wszystkim, żeby naleśniki były jeszcze lepsze oprócz pieczarek w naleśnikach ląduje starty żółty ser - koniecznie!
icon_mrgreen.gif

Następnie naleśniki składam w tzw. chusteczkę i podsmażam na masełku. Polecam!
lecker.gif

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
cook.gif
zrobilam
mniam.gif
nawet moj wybredny maz skusil sie i zjadl... napewno bede te nalesniki robic dla niego na Wigilie
icon_lol.gif

do farszu dalam ser i ciasto nalesnikowe, ser znacznie zdominowal smak pieczarek, dlatego nastepnym razem juz go nie dam, i dostosuje sie do tej uwagi mojego meza
icon_mrgreen.gif

polecam, dzieciom tez samkowaly
icon_smile.gif

Załączniki

• nale_niki2.jpg
    nale_niki2.jpg
    95 KB · Wyświetleń: 0

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
tillandsja, smakowicie wyglądają
mniam.gif

ja je znam, podobnie jak Mała_Mi, jako krokiety z pieczarkami. I tak samo robię, czyli farsz zawijam w naleśniki i panieruję w jajku i bułce tartej, a potem obsmażam. Pychota
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy