- Wrz 3, 2005
- 1,122
- 0
- 0
Pierwsze naleśniki, które mi wyszły i w dodatku bardzo smaczne.
Dostałam książkę "Jajka. 130 prostych przepisów" Michela Roux'a i postanowiłam nauczy sie z niej robic naleśniki
Podałam je z twarogiem i truskawkami, polecam.
Naleśniki z truskawkami i twarogiem
Naleśniki
Składniki na około 16-18 sztuk (mi wyszło z połowy porcji 4,5 na patelni o średnicy 28cm)
* 125 g mąki
* 15 g drobnego cukru (dałam mniej, bo nie lubię aż tak słodkich)
* szczypta soli
* 2 jajka
* 325 ml mleka
* 100 ml śmietany kremówki ( dałam 12% )
* kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny
* 20 g stopionego masła (tylko pomaziałam patelnię masłem)
Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski. Dodajemy jajka, 100 ml mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dolewamy stopniowo resztę mleka i śmietanę ciągle mieszając. Ciasto odstawiamy na przynajmniej godzinę.
Przed przystąpieniem do smażenia mieszamy ciasto i dodajemy esencję (no nie dałam). Patelnię o średnicy 22 cm (moja 28cm) smarujemy odrobiną masła i podgrzewamy. Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy około 1 minuty. Jak na całej powierzchni pokażą się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy ok. 30-40 sekund.
Przekładamy na talerz.
Farsz twarogowo-truskawkowy
- pół kostki twarogu
- łyżka jogurtu naturalnego
- kilka truskawek
- ewentualnie cukier
Rozgniatamy truskawki widelcem i mieszamy z jogurtem i twarogiem.
Naleśniki smarujemy farszem i składamy.
Dostałam książkę "Jajka. 130 prostych przepisów" Michela Roux'a i postanowiłam nauczy sie z niej robic naleśniki

Podałam je z twarogiem i truskawkami, polecam.
Naleśniki z truskawkami i twarogiem
Naleśniki
Składniki na około 16-18 sztuk (mi wyszło z połowy porcji 4,5 na patelni o średnicy 28cm)
* 125 g mąki
* 15 g drobnego cukru (dałam mniej, bo nie lubię aż tak słodkich)
* szczypta soli
* 2 jajka
* 325 ml mleka
* 100 ml śmietany kremówki ( dałam 12% )
* kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny
* 20 g stopionego masła (tylko pomaziałam patelnię masłem)
Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski. Dodajemy jajka, 100 ml mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dolewamy stopniowo resztę mleka i śmietanę ciągle mieszając. Ciasto odstawiamy na przynajmniej godzinę.
Przed przystąpieniem do smażenia mieszamy ciasto i dodajemy esencję (no nie dałam). Patelnię o średnicy 22 cm (moja 28cm) smarujemy odrobiną masła i podgrzewamy. Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy około 1 minuty. Jak na całej powierzchni pokażą się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy ok. 30-40 sekund.
Przekładamy na talerz.
Farsz twarogowo-truskawkowy
- pół kostki twarogu
- łyżka jogurtu naturalnego
- kilka truskawek
- ewentualnie cukier
Rozgniatamy truskawki widelcem i mieszamy z jogurtem i twarogiem.
Naleśniki smarujemy farszem i składamy.