Nalewka ziołowa*

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Jezu... Jobi, ja sie uzaleznie od niej. Pychota ! Co prawda moja jeszcze nie wylezala swojego, ale jak zlewalam do butelki, to troche sie nie zmiescilo ;) i tak sobie pociagam. :mrgreen:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Mnie to zaraz deszcz zaleje :roll:
Ajerkoniaczek sobie spijam, bo nie mam takich dobroci jak Wy... :roll:

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Haa... zaczynam byc bywalcem monopolowego :roll: :mrgreen:

Wlasnie zagladam na proporcje, aby poczynic kolejna porcje, tym razem juz od razu podwojna.
Bliscy zaczynaja sie lekko niepokoic. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A tak przy okazji.... Moja nalekwa jeszcze nigdy nie byla zielona
icon_sad.gif
Moze wczesna wiosna, jak ziolka 'nowe' to bedzie bardziej ku zieleni, bo teraz, mimo, ze przeciez mlode pedy zalewam, to ostatecznie jest taka ciemniejsza slomka.

dosiazet

Member
Lip 29, 2006
298
1
0
Nalewka właśnie się robi... Mam pytanie czy ktoś próbował robić z zamrożonych ziół? Wiem,że lepiej zrobić na zapas jak smakuje, ale prozaiczną podam przyczynę: na raz trochę dużo kasy na spirytus trzeba wydać...
A co do zieleni nalewki to od razu trzymam ją w ciemnościach i może to pomaga, bo zieleni się pięknie :::::cincin1:::::

dosiazet

Member
Lip 29, 2006
298
1
0
Trochę mi zejdzie z odpowiedzią, bo najpierw zioła zamrożę. Potem oczywiście odmrożę( czy lepiej tylko opłukać z nadmiaru zmarzliny?) i reszta jak dalej w przepisie... ale spróbuję na pewno, bo już mi pachnie ta nalewka, uwielbiam anyż i zioła. Jobi, a może wiesz gdzie dostać olejki do nalewek, m. in. anyżkowy?

dosiazet

Member
Lip 29, 2006
298
1
0
Wypiłam już jedną porcję( nie sama, to byłoby bezeceństwo), nastawiam następną. Mmmmmmmmm, to jest pyszne
cheers.gif

Nabyłam "procenty" i teraz zrobię z mrozonych ziół(specjalnie zamroziłam).

Nie udało mi się dokopać do olejków

dosiazet

Member
Lip 29, 2006
298
1
0
Zalałam i na razie nie widzę różnicy. Ziółka nie dostały zmarzliny, osuszyłam je przed schowaniem do zamrazarki. Wydaje mi się,że puściły szybciej sok po zalaniu spirytusem. Czekam teraz na efekty smakowe. Cytrynową też zrobię, bo się rozsmakowałam.
anbetung.gif

dosiazet

Member
Lip 29, 2006
298
1
0
Oj, masz Jobi, masz... ale będę spokojna .
cheers.gif
za Twoje zdrowie i innych Cincinek

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy