Napoleonka

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
No i dlatego po odpowiedzi Malej mialam watpliowsci co do dodania wiecej maki bo tez raczej bylabym za tym aby albo dac mniej mleka albo wiecej budyniu
icon_smile.gif
A ze wy jestescie ekspertki dlatego pytam i wnikam w temat
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Co za zbieg okoliczności - ja robiłam w niedziele wieczorem, żeby na tydzień była
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Hyhyhy. No widzisz. Ja zabiore do roboty i mooooże dzisiaj wieczorem kogoś poczęstuje
gruebel_2.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Zrobiona
daumen.gif
ale nie obyło się bez "sensacji"
fiesgrins.gif

Ponieważmiałam wczoraj wieczorem zaplanowane spotkanie/randke (jak zwał tak zwał) to biegałam miedzy kuchnia a łazienką
icon_wink.gif
no i sie zagapiłam, masa mi za mocno zastygła
ugly_08.gif
troche się przeraziłam, bo jak taka zgęstniała połozyć? Aleeee wpadłam na pomysl, że masę budyniową robi się miksująć masło i dodając po łyżce zimnego budyniu. Ponieważ w masie juz masło było to wrzuciłam ją do miski, włączyłam mikser i bingo
icon_lol.gif
znowu zrobila się "półpłynna"
icon_razz.gif

daumen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
I cóż ja mogę powiedzieć, sprytna osoba poradzi sobie w każdej sytuacji
daumen.gif
bussi.gif
 

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Dobrze zrobilas, Ilonko. Mnie kiedys ta masa tez zgestniala i "rozbilam" ja ubijajac trzepaczkami. Mozna dodac - jak sie wlasnie w lodowce ma - pare lyzeczek smietany kremowki.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Mała_Mi @ 27 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1041677I cóż ja mogę powiedzieć, sprytna osoba poradzi sobie w każdej sytuacji
daumen.gif
bussi.gif
Ba
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif


Margarete @ 27 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1041759Dobrze zrobilas, Ilonko. Mnie kiedys ta masa tez zgestniala i "rozbilam" ja ubijajac trzepaczkami. Mozna dodac - jak sie wlasnie w lodowce ma - pare lyzeczek smietany kremowki.
daumen.gif
dzięki za radę ale u mnie w lodówce śmietany raczej nie ma nigdy
icon_rolleyes.gif

W każdym razie dobrze,ze o tym ubijaniu pomyślałam
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Wyciągam, bo na niedziele potrzebuję cos na pierwszą wizytę...
 

magdaa

Member
Mar 2, 2010
53
0
0
Jak ja nie cierpię tego ciasta, ale nie dlatego, że nie lubię !!!
Dłużej go robię niż jest..... zanim poczuję smak to już się skończy!!!
A może ktoś ma sprawdzony, dobry przepis na ciasto francuskie ??
wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
1. Pomysł na krojenie jest doskonały.
2. Zastanawiam się jak udało Wam się ugotować ten podrasowany budyń bez skrobania garnka.
3. Smak niby napoleonka, ale to nie to (takie moje osobiste odczucie).
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
jaxja @ 7 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1088139Wow!!! Gratulacje! "Teściowej" ciasto się podobało, a "Teściowa" Tobie?
Łoj nie wiedzialm pytania. "Tesciowa" bardzo OK była wtedy i jest nadal
icon_mrgreen.gif


europa112 @ 26 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=11447162. Zastanawiam się jak udało Wam się ugotować ten podrasowany budyń bez skrobania garnka.
Nic mi nie przywarło nigdy.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
europa112 @ 26 Jun 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=11447162. Zastanawiam się jak udało Wam się ugotować ten podrasowany budyń bez skrobania garnka.
Grunt do dobry garnek o grubym dnie. W moim zepterze nic nie ma prawa się przypalić.

CYTAT3. Smak niby napoleonka, ale to nie to (takie moje osobiste odczucie).
Robię podobną masę; dla mnie ma smak jak najbardziej napoleonkowy:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=23202
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy