Napoleonka

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Nazwa tego ciastka wywodzi się od pierwszej cukierni Feliksa Gołaszewskiego, mieszczącej się przy Świętokrzyskiej 26, stojącej frontem do placu Napoleona. Plac nadał nazwę cukierni, a nazwa cukierni przeszła na sprzedawane tam ciastka z kremem. Tą samą nazwę - "Napoleonka" nadał Gołaszewski także swojej drugiej kawiarni, mieszczącej się w kamienicy przy ulicy Nowy Świat 53 ( dawna "Kresowa") , którą zakupił w 1930 roku. Poza tym, okazuje się, że nazwa "napoleonka" funkcjonuje głównie w Polsce środkowo-północnej. Na południu, w Krakowie, ciastko składające się z ciasta francuskiego przełożonego kremem budyniowym to "kremówka", natomiast "napoleonka" to coś zupełnie innego. W Warszawie jest podobnie - kremówka i napoleonka to dwa różne ciastka.
icon_smile.gif

Tak czy inaczej, zachęcam do spróbowania tego pysznego i szybkiego w przygotowaniu ciastka. Raz bowiem kiedyś - kiedyś chciałam spróbować, czy potrafię zrobić ciasto francuskie. Potrafię. Wyszło pyszne. Polecam przepis BeatkiSz. Tyle, że okazało się, iż wielokrotne wałkowanie, składanie i chłodzenie ciasta zajmuje większą część dnia, na co nie mam ani czasu, ani sił. I tak oto ja - fanatyczka "zrobię - to - sama " powiedziałam "nigdy więcej" ;) Używam zatem ciasta gotowego, które jest w tym przypadku równie dobre, jak to własne.

leonka.JPG

1 opakowanie ciasta francuskiego

krem:
2 opakowania budyniu ( proszek) waniliowego
150-200 g cukru
4 żółtka
1 l mleka
4 łyżki mąki pszennej
65 g zimnego masła ( ok. 1/3 kostki, mającej 200g)

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać 250 ml mleka i dalej mieszając, dodać proszek budyniowy i 4 łyżki mąki.

Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy budyń się ugotuje i zgęstnieje, dodać do niego starte zimne masło. Wymieszać, odstawić do wystudzenia.

Ciasto francuskie przekroić na pół. Jedną połowę ciasta podzielić na 12 kwadratów. Ciasto upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st, aż będzie złote.

schemat.JPG

Dolną warstwę, jeśli się napuszyła - spłaszczyć. Wyłożyć na nią krem i wyrównać. Na wierzchu ułożyć kwadraty z ciasta, następnie posypać cukrem pudrem. Ciasto odstawić na 30-60 min do lodówki. Kroić wzdłuż wierzchnich kwadratów.

Załączniki

• leonka.JPG
    leonka.JPG
    104.5 KB · Wyświetleń: 5
  • schemat.JPG
    schemat.JPG
    10.7 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Chcem kremuuu
fiesgrins.gif

icon_mrgreen.gif

Się powtórzę - śliczna filiżanka
daumen.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
A proszę - dla Ciebie z podwójnym kremem
icon_mrgreen.gif

Dziękuję
icon_biggrin.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Zrobione
icon_mrgreen.gif

Mama dzwoniła i mówiła, że na drugi dzień jeszcze lepsza
icon_wink.gif

leon.jpg

Załączniki

• leon.jpg
    leon.jpg
    30.7 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Robi się góóóóra 20 minut
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

fiesgrins.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Il, jak mówiłam: przepiękna.
freu.gif

Tak, to zaleta tego ciasta - jest równie dobre ( lub lepsze) na drugi dzień - o ile jeszcze coś wogóle zostanie....
zahnlos.gif

I robi się faktycznie błyskawicznie.
Cieszę się, że Mamie smakuje
icon_smile.gif

Orelia - to nie pozostaje nic innego, jak upiec
icon_biggrin.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Brat też się załapał
icon_wink.gif

Będę powtarzać
daumen.gif

witek

Member
Cze 21, 2007
6,114
0
0
Zrobiłem, a że łasuch jestem podzieliłem na 6 kawałków
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
icon_biggrin.gif
heh, można i na 6, czemu nie, ważne, żeby smakowało
icon_wink.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Moni, ogromnie się cieszę
icon_biggrin.gif

Lemoni

Member
Paź 18, 2008
75
0
0
Heh, już myślałam, że to przepis na to duże różowe słodkie obrzydliwe coś:D. Dobrze, że nie jesteś z Krakowa;-).
Nie wiedziałam, że kremówkę robi się tak szybko! Oczywiście przy opcji ciasto kupne.

marmak

Member
Sty 17, 2007
38
0
0
Mam serdeczną prośbę: czy ktoś zna taki sposób pieczenia gotowego ciasta francuskiego, żeby jak najmniej się "napuszyło"? Wszystkie blaty na napoleonki przypominają nadmuchane materace!!!
cry_1.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Marmak, to żaden problem: tak, jak pisałam wvprzepisie - jeśli się napuszyły, spłaszcz je łyżką, uderzając w nie jak w skorupki od jajek na miękko
icon_smile.gif

rysia

Member
Cze 29, 2008
55
0
6
Robilam ta napoleonke jakis czas temu. Swietny pomysl z tym pokrojonym ciastem
S7305822.JPG

Załączniki

• S7305822.JPG
    S7305822.JPG
    390.8 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy